MIGRÁCIA: Na Slovensku bude môcť ostať 100 sýrskych kresťanov

    0
    Ilustračné foto: migranti (Autor: SITA)

    Podľa Kaliňáka bude musieť týchto 100 migrantov prejsť identifikáciou a bezpečnostnými previerkami. Zároveň by to mali byť migranti, ktorí sú schopní sa integrovať do slovenskej spoločnosti. K tomu im majú pomôcť kresťanské a charitatívne organizácie. Minister vnútra dnes so svojou rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou podpísal aj dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen.

    Ak čokoľvek vyvedú, nedostanú v Rakúsku azyl

    Dohoda platí na dva roky. Proti ubytovaniu azylantov sú však obyvatelia Gabčíkova, kde vyhlásili miestne referendum, v ktorom chcú dočasné ubytovanie azylantov odmietnuť. Kaliňák však pripomenul, že referendum by sa týkalo ľudských práv, a to naša ústava vylučuje. „Myslím si, že iniciátori sú mimo právneho rámca,“ povedal minister. Takisto si nemyslí, že by azylanti mohli v Gabčíkove spôsobiť problémy. „Oni sami sú motivovaní dodržiavať zákony. Ak by čokoľvek vyviedli, nedostanú v Rakúsku azyl,“ uviedol šéf vnútra a dodal, že ak by porušili zákony, Slovensko by ich vrátilo späť do Rakúska.

    Postaráme sa len dočasne

    Fico uviedol, že tretím spôsobom, ako Slovensko migrantom pomôže, je humanitárny transfer. Pôjde o ľudí, ktorí budú na Slovensku opäť len dočasne, maximálne 180 dní a v ich prípade je jasné, do akej ďalšej krajiny pôjdu ešte pred tým, ako prídu na Slovensko. Podľa ministerstva vnútra sa Slovensko zaviazalo rozšíriť svoje kapacity pre humanitárny transfer na 500 osôb ročne.


     

    - Reklama -