Pád vrtuľníka v Slovenskom raji mohlo spôsobiť neoznačené elektrické vedenie

    0
    Miesto tragickej nehody záchranárskeho vrtuľníka Agusta A109 K2 v oblasti Prielomu Hornádu v Slovenskom Raji (Autor: SITA)

    O príčinách nešťastia v Slovenskom raji sa v médiách aj na sociálnych sieťach objavuje stále viac špekulácií. Vyšetrovatelia preverujú aj to, či boli drôty vysokého napätia umiestnené správne. „S týmto elektrickým vedením nebolo všetko celkom v poriadku. Bolo vo výške približne 100 metrov, čo je dosť vysoko. A otázne tiež je, či tam malo byť v takom stave, v akom bolo,“ povedal pre denník Pravda dobre informovaný zdroj.

    Previerky elektrického vedenia na brehoch Hornádu v Slovenskom raji robila Východoslovenská distribučná, a. s., ktorá elektrickú sieť v regióne spravuje, naposledy v júli 2013 podľa plánu. „Robíme to minimálne raz za štyri roky v rozsahu odbornej prehliadky a odbornej skúšky a minimálne raz za desať rokov tieto vedenia prechádzajú úradnou skúškou, ktorú vykonáva na to určená akreditovaná organizácia,“ uviedla pre denník Pravda hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná, a.s. Andrea Danihelová.

    Na tragédiu reagovala aj Praha

    Tragická smrť záchranárov v Slovenskom raji otriasla aj susedným Českom. Správu s ľútosťou komentovala aj primátorka Prahy Adriana Krnáčová, ktorá sa narodila a študovala v Bratislave. „Je smutné, keď vyhasnú životy ľudí, ktorí inak zachraňujú životy ostatným ľuďom,“ uviedla Krnáčová. Úprimnú sústrasť pozostalým a kolegom obetí vyjadril aj riaditeľ pražských záchranárov Petr Kolouch. „Vážim si riziko, ktoré každý deň záchranári podstupujú s vierou, že mimoriadnych udalostí bude čo najmenej. Úprimnú sústrasť. Česť ich pamiatke,“ dodáva na záver Kolouch.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -