VIDEO Protiislamský politik nahral na internet video, ktoré moslimov rozzúri. Ale jemu to asi nevadí

    0
    Geert Wilders (uprostred), holandský politik (Autor: SITA)

    Wilders je dlhovekým hlasným odporcom Islamu, ktorý žil od roku 2004 pod policajnou ochranou. Jeho Strana pre slobodu má 12 zo 150 kresiel v parlamente. Na začiatku mája sa zúčastnil výstavy kresieb proroka Mohameda, ktorá sa konala v Texase a na ktorú zaútočili dvaja ozbrojenci. Tí útok nakoniec neprežili.

    Ministerstvo spravodlivosti sa vyjadrilo, že neodvysielanie Wildersovho spotu v televízii je problém medzi Wildersom a vysielacou stanicou. Vláda nemala proti jeho počínaniu žiadne námietky.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    „Tu v Holandsku máme veľkú slobodu prejavu,“ povedal podpredseda vlády Lodewijk Asscher. „Je to skvelá vec. Jedna z tých, ktoré robia z Holandska slobodnú a príjemnú krajinu. Tá sloboda znamená, že každý s ňou môže naložiť, ako uzná za vhodné.“

    Samotné video, ktoré bolo zverejnené v sobotu, má necelé tri minúty a skladá sa z Wildersovho príhovoru a kresieb, na ktorých je prorok Mohamed v rôznych situáciách. Preklad Wildersovho prejavu nájdete nižšie.

    Celé video s anglickými titulkami si môžete pozrieť TU

    „Pred pár dňami som bol na výstave kresieb proroka Mohameda v Garlande v Texase. Krátko potom, čo som dohovoril, zaútočili na objekt teroristi. Islam a teroristi nechcú, aby sme publikovali tieto kresby. Ale teror a násilie nikdy neporazí slobodu prejavu. A to je presne ten dôvod, prečo musíme robiť to, v čom nám teroristi bránia. Opýtal som sa rady holandského parlamentu, či môžem tieto kresby zverejniť v jeho budove. Odmietli. Ale aj tak je dôležité ich zverejniť. Je to jediný spôsob ako zaistiť, aby teroristi nikdy nevyhrali nad slobodou prejavu. A preto vám ich dnes ukážem,“ povedal Wilders.

    Potom nasleduje sled obrázkov proroka Mohameda, medzi ktorými je napríklad vyobrazenie Mohameda ako Charlesa Mansona. Posledný obrázok obsahuje text, ktorý predstavuje rozhovor medzi prorokom a umelcom.

    „Mňa nemôžeš nakresliť!“ hovorí Mohamed, „A preto ťa kreslím,“ odpovedá Bosch Fawstin, výherca kresliarskej súťaže. „To je veľavravné. Čo nám nedovolí Islam a násilie zo strany teroristov, to aj napriek tomu urobíme. A tomuto sa hovorí: Sloboda prejavu,“ končí Wilders svoj príhovor.

    autor: spa

    - Reklama -