Ministri EÚ schválili predĺženie sankcií i operáciu proti pašerákom

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Súhlas ministrov s predĺžením sankcií proti Rusku kvôli jeho úlohe v ukrajinskej kríze bol len formalitou, pretože sa na ňom veľvyslanci členských štátov dohodli už minulú stredu.

    Sankcie zakazujúce export určitých technológií do Ruska a obmedzujúce ruský prístup na finančné trhy spustila EÚ vlani v lete a rozšírila ich začiatkom septembra. Ich prípadné uvoľňovanie je viazané na plnenie minských dohôd o prímerí, ktoré však ani jedna zo strán konfliktu na Ukrajine nedodržuje. Pokiaľ by EÚ sankcie nepredĺžila, skončila by ich platnosť na konci júla.

    Šéfovia diplomacií EÚ zároveň rozhodli o spustení prvej fázy námornej operácie proti pašerákom ľudí v Stredomorí označovanej ako EUNAVFOR Med, ktorá je súčasťou spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. V rámci tejto fázy sa má zisťovať čo najväčšie množstvo informácií o pašeráckych sieťach či o lodiach používaných na prepravu migrantov do Európy.

    Súčasťou ďalších fáz, ktoré už predpokladajú existenciu príslušnej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a súhlas eventuálne zainteresovaných krajín, by bolo vstupovanie na paluby pašeráckych lodí, ich odkláňanie z kurzu a prípadne ničenie prázdnych plavidiel.

    autor: ČTK

    - Reklama -