Zdesenie v Rádiu Slobodná Európa: Grécky premiér chce byť mostom do Ruska. A Putin poučuje EÚ, ako má s Aténami jednať

    0
    Grécka vlajka (Autor: SITA)

    „Pokiaľ chce EÚ, aby Grécko zaplatilo svoje dlhy, mala by mať záujem o rast gréckej ekonomiky, ktorý by pomohol tieto dlhy zaplatiť,“ odkázal do Bruselu Vladimir Putin z konferencie v Petrohrade. „Európa by nám za to mala zatlieskať. Prečo v Grécku nevznikajú pracovné miesta už teraz?“ dodal ruský prezident.

    Putinov návrh, spoločne s ústretovým jednaním voči premiérovi Tsiprasovi, prichádza vo chvíli, keď EÚ a Medzinárodný menový fond zvolávajú na pondelok 22. júna mimoriadny summit, na ktorom chcú Grécko prinútiť k ďalším ústupkom a reformám.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Rusko slovami vicepremiéra Arkadija Dvorkoviča už predtým avizovalo, že najdôležitejšia je preň ekonomická spolupráca s Gréckom, ktorá môže v prípade nutnosti znamenať i finančnú podporu. Premiér Tsipras sa potom stretol s prezidentom Putinom na petrohradskom fóre. Jedným z konkrétnych výsledkov jednania bola dohoda o predĺžení plynovodu z Turecka. Stavať by sa malo začať budúci rok.

    Rádio Slobodná Európa poznamenáva, že Tsipras si očividne vychutnával možnosť vystúpiť samostatne a s odstupom od hlavného prúdu EÚ, ktorý naopak Rusko kritizuje. Sám definoval pozíciu Grécka ako „most spolupráce“. „Ako iste všetci viete, sme momentálne uprostred veľkej búrky. Ale sme námornícky národ, ktorý vie, ako sa má v búrke orientovať,“ dodal Tsipras.

    Podľa webu Rádia Slobodná Európa nie je jasné, či grécky postoj porušuje protiruské embargo EÚ. To obecne zakazuje nové obchody, ale pripúšťa pokračovanie v obchodoch už rozbehnutých.

    autor: jaf

    - Reklama -