Utečenci možno skončia v bývalom koncentračnom tábore, píše server

    0
    Ilustračná fotografia - utečenci (Autor: repro youtube, mg)

    „Podľa štvrtkovej správy európskeho štatistického úradu Eurostat pribudlo v Európskej únii v prvom tohtoročnom štvrťroku 185-tisíc žiadateľov o azyl. Najviac z nich, päťdesiattisíc, pochádza z Kosova. Drvivá väčšina kosovských migrantov pritom mieri do Nemecka,“ píše server.

    Často ide o utečencov, ktorí už majú v Nemecku príbuzných či priateľov, ktorí ušli z Kosova v priebehu vojny na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia alebo počas srbských operácií a odpovede síl NATO v roku 1999. Nemci vyjadrujú obavy z toho, koľko ich vlastne budú imigranti stáť a kedy ich prílev ustane.

    „Žiadatelia o azyl sa ubytovávajú na rôznych provizórnych miestach – v opatrovateľských domoch, telocvičniach či dokonca vo VIP sekcii olympijského štadióna v Mníchove. Objavili sa aj úvahy ubytovať migrantov v bývalom koncentračnom tábore v Buchenwalde,“ uviedol anglický denník The Telegraph.

    V minulom roku prijalo Nemecko podstatne viac utečencov než v roku 2013, stalo sa tak úplne dobrovoľne v reakcii na zhoršenú situáciu vo svete. Počet azylantov pobývajúcich v Nemecku presiahol dvestotisíc ľudí. V roku 2014 tam mierili najmä Sýrčania, Iránci či Afganci, tento rok prevažujú občania Kosova. Mnohí z nich si totiž vo svojej domovine zarobia v prepočte len necelých šesťtisíc korún, v Nemecku majú šancu na podstatne vyššie príjmy. A značnú časť z nich potom posielajú domov.

    autor: mp

    - Reklama -