Utečenci pri hraniciach Českej republiky: Stovky policajtov strážia česko-rakúske hranice a vykonávajú kontroly

    0
    Zatýkanie prevádzačov a utečencov (Autor: SITA)

    Podľa ČT budú tieto kontroly pokračovať celý dnešný deň i v priebehu soboty. Štáb verejnoprávnej televízie situáciu mapoval na hraničnom priechode v Dolnom Dvořišti, kde však kontroly nič podozrivého neodhalili.

    Podľa televízie strážia hranice a ich okolie smerom do českého vnútrozemia nielen muži v policajných uniformách, ale aj policajti v civile.

    Kontroly začali na základe oznámenia rakúskej polície, ktorá českých policajtov informovala o tom, že v meste Freistadt, ktoré leží zhruba dvadsať kilometrov od hranice s ČR, sa pohybuje skupina utečencov.

    Do tohto mesta preto zamieril štáb ČT, ktorý vraj na vlastné oči skutočne videl niekoľko utečeneckých rodín. „Boli to skôr jednotlivci. Rozhodne sa nejednalo o nejakú veľkú skupinu ľudí,“ uviedla k tomu redaktorka ČT vo vstupe vysielaného z Dolného Dvořišťa.

    Policajné hliadky náhodne kontrolujú automobily. Od vodičov si vyžiadajú príslušné doklady a po krátkej prehliadke ich púšťajú ďalej.

    Chovanec: Pripravujeme sa na uzavretie hraníc, ak by padol Schengen

    Kvôli hromadiacim sa utečencom už kontrolujú svoje hranice Francúzsko, Švajčiarsko a Rakúsko. Viedeň dokonca prestala udeľovať azyl, dokiaľ budú krajiny ako Česko, Slovensko či Poľsko odmietať prerozdeľovanie utečencov z Grécka a Talianska podľa kvót navrhnutých Európskou komisiou. Na ich prijatie tlačia hlavne bohaté krajiny Európskej únie ako Francúzsko, Nemecko a Taliansko.

    Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD) Česko dokáže pri páde Schengenu svoje hranice uzavrieť. „Po technickej stránke bezpochyby áno. Polícia sa na to pripravuje a v prípade ohrozenia republiky tento variant môže nastať. Pripravujeme sa na to i legislatívne. Opatrenie môže nariadiť minister vnútra, následne ho musí schváliť vláda,“ vysvetlil nedávno Chovanec.

    autor: vam

    - Reklama -