Buď zavriete hranice vy, alebo my. Maďarsku došla trpezlivosť s utečencami

    0
    Migranti v Maďarsku (Autor: SITA)

    Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána totiž došla k záveru, že inak než bariérou nemôže príliv imigrantov zo srbského územia zastaviť. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó podotkol, že Maďarsko len nasleduje Grécko a Bulharsko, ktorí už plot proti nelegálnym imigrantom na hranici s Tureckom v minulých rokoch postavili.

    Denník poukazuje na to, že až donedávna neboli utečenci v Maďarsku žiadnym vážnym problémom. Situácia sa zmenila až pred niekoľkými mesiacmi, keď sa cez túto krajinu prevalili tisíce imigrantov z Kosova. Títo, rovnako ako ďalší imigranti, sa však v Maďarsku dlho neohriali a v priemere po troch dňoch pokračovali ďalej, väčšinou do Rakúska. To pred niekoľkými dňami oznámilo, že pokiaľ EÚ neprijme systém kvót, ktorý imigrantov rozdelí po celej EÚ, prestáva dočasne udeľovať azyl.

    Francúzsko a Nemecko dali navyše Maďarsku, ktoré prerozdeľovanie utečencov podľa bruselských pravidiel odmieta, najavo, že môžu začať vracať Budapešti tisíce imigrantov, ktorí do schengenského priestoru prišli cez Maďarsko. „Pokiaľ západné krajiny uzavrú svoje hranice, tak aj my budeme musieť zavrieť južnú hranicu. Pretože pokiaľ tak neučiníme, utečenci nebudú môcť pokračovať ďalej smerom na Rakúsko a iný smer im nezostane,“ uviedol šéf parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Antal Rogán.

    Denník upozorňuje, že aj po vybudovaní bariéry na hranici so Srbskom môžu imigranti prichádzať cez stovky kilometrov dlhé hranice Maďarska s Rumunskom, Chorvátskom alebo Ukrajinou. Ohradenie aj týchto hraníc bariérou by si vyžiadalo ďalšie enormné náklady. Pritom jedným z dôvodov, ktorými maďarskí reformní komunisti v roku 1989 odôvodňovali rušenie železnej opony, boli príliš veľké finančné náklady na jej údržbu.

    autor: vam

    - Reklama -