Utečenci: Vatikán prehovoril

    0
    Ilustračné foto: Vatikán (Autor: SITA)

    Svetová rada cirkví (SRC) so sídlom v Ženeve vznikla v roku 1948, združuje asi 350 kresťanských cirkví z viac ako 100 krajín sveta a zahŕňa skoro pol miliardy veriacich na celom svete. Jej súčasťou však nie je rímskokatolícka cirkev, ku ktorej sa hlási viac ako miliarda ľudí. V prehlásení SRC sa konštatuje, že súčasná migračná kríza predstavuje globálny problém, ktorý je nutné riešiť v príslušnom kontexte. V ten istý deň sa v Ženeve k aktuálnej migračnej vlne vyjadrila tiež OSN prostredníctvom svojho špeciálneho experta pre ľudské práva migrantov Francoise Crépeaua: „Pri vyrovnávaní sa s krízou by mali jednotlivé štáty využiť svoju mobilitu, nie reštriktívne opatrenia.“

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Podľa Crépeaua schopnosť utečencov dostať sa až k európskym brehom ukazuje, že aj napriek obrovskej snahe a finančným investíciám nie je možné medzinárodné hranice bezpečne zaistiť. „Zavretie hraníc slúži len k posilneniu postavenia obchodníkov s ľuďmi v Stredomorí. Európska únia a jej členské štáty musia uznať, že ilegálna migrácia je výsledkom politiky odmietajúcej migráciu ako takú. Takáto politika napomáha iba k ďalšiemu rozvoju pašovania ľudí na trhu. Bez týchto reštrikcií by totiž takýto trh zaručene nemohol existovať. Pokiaľ sa bude Európa i naďalej zameriavať na zaistenie výhradne svojej bezpečnosti a nebude brať do úvahy ďalšie aspekty, bude tým len nahrávať pašerákom ľudí,“ povedal Crépeau v správe predloženej Rade OSN pre ľudské práva.

    Len v tomto roku požiadalo o azyl v niektorej z európskych krajín viac ako 100 000 ľudí zo Sýrie, Eritrey a ďalších štátov Afriky či Blízkeho východu. Vlani to bolo za celý rok 200 000 ľudí a v roku 2013 80 000 ľudí. Drvivá väčšina utečencov prichádza do Talianska a Grécka, ale neskôr smerujú predovšetkým do Nemecka, Švédska, Veľkej Británie či Francúzska. „Európa musí urobiť všetko preto, aby zničila obchodný model pašerákov s ľuďmi, ktorý sa vytvoril vďaka reštriktívnej migračnej politike členských štátov EÚ. Utečenci do Európy prídu tak či tak, malo by byť preto našim cieľom, aby mohli do Európy prichádzať oficiálnymi migračnými kanálmi,“ uviedol expert OSN.

    Okrem Svetovej rady cirkví reagoval na súčasnú migračnú vlnu z tretieho sveta tiež stály zástupca Vatikánu v OSN arcibiskup Silvano M. Tomasi. Vo svojom otvorenom dopise zverejnenom v Ženeve konštatoval, že opatrenia Európskej únie na vyriešenie krízy sú stále nedostatočné. Pripomenul tiež skutočnosť, že počas tohto roka zomrelo na ceste k európskym brehom už 1 800 utečencov. „Záchranné a pátracie operácie v Stredozemnom mori preto musia i naďalej pokračovať. Ich prioritou musí byť záchrana všetkých utečencov bez ohľadu na ich status. Príslušné úrady by taktiež mali zaistiť, aby sa mohli utečenci na kontinent dostávať legálne a bezpečnou cestou,“ napísal vatikánsky arcibiskup.

    V ďalšej pasáži svojho dopisu apeloval arcibiskup Tomasi na západné štáty, aby v rámci budúcej stratégie viac pomáhali v politickej a ekonomickej oblasti krajinám, odkiaľ utečenci do Európy prúdia. „Rozhodnutie emigrovať nesmie byť vynútené okolnosťami, pri ktorých ide o život. Mal by to byť slobodný výber každého jedinca,“ napísal zástupca Vatikánu. Podľa jeho názoru by mali médiá a politici hostiteľských krajín vytvárať pozitívny obraz utečencov, aby sa predišlo rozdúchavaniu rasizmu, diskriminácie a populistickej demagógie. „Hostiteľské krajiny by okrem toho mali zaviesť funkčný mechanizmus pre sociálne prijatie utečencov, aby mali zabezpečené právne postavenie a ľahšie sa tak integrovali do väčšinovej spoločnosti,“ vyzval arcibiskup v závere svojho dopisu.

    autor: pro

    - Reklama -