CIRKEV: ECAV chce byť v pomoci k utečencom aktívna

    0
    Migranti v Maďarsku (Autor: SITA)

    „S láskou prijmeme predovšetkým kresťanské rodiny prenasledované v ich vlasti. ECAV preukáže štedrosť a pohostinnosť tým, ktorí sú v núdzi. Pomôžeme nie z vypočítavosti, ale z lásky, lebo nás k tomu vedie naša viera a učenie Ježiša Krista,“ uvádza ECAV.

    Reťazenie chýb z minulosti

    Situácia okolo utečencov bola tento týždeň hlavnou témou stretnutia generálneho biskupa Miloša Klátika a štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí SR Petra Javorčíka. Generálny biskup informoval štátneho tajomníka o jasných stanoviskách a postojoch ECAV na Slovensku k situácii okolo ilegálnych imigrantov do EÚ. Súčasná situácia je podľa neho len dôsledkom reťazenia chýb v minulosti. Predsedníctvo ECAV na Slovensku vydalo vyhlásenie k prenasledovaniu kresťanov vo svete už v auguste v 2013 a potom aj v apríli 2014, keď problém utečencov v Európe nebol ešte taký akútny ako dnes. Obrátilo sa vtedy na prezidenta SR aj na predsedu vlády SR s prosbou, aby sa riešili problémy kresťanov na Blízkom východe a v Afrike.

    Protesty v uliciach Bratislavy odsúdili

    Dnes je problém utečencov problémom celej Európskej únie. Aj keď mnohí veriaci ECAV sami žijú v núdzi, generálny biskup vo svojom stanovisku z 3. júna 2015 vyzýva k nezištnej pomoci. Rizika zneužitia kresťanskej pomoci existujú, a to si uvedomuje aj Predsedníctvo ECAV, ale napriek tomu vedenie cirkvi povzbudzuje svojich členov slovami apoštola Pavla z 2. listu Tesalonickým: „… Ale vy, bratia, neochabujte činiť dobre“. Predsedníctvo ECAV preto odsúdilo vo svojom stanovisku z 25. júna 2015 nedávne protesty v uliciach Bratislavy, ktoré prerástli do násilností a fyzických útokov na cudzincov.
     

    - Reklama -