CIRKEV: Katolíci sú ochotní pomôcť pri integrácii cudzincov

    0
    Utečenci z Afganistanu na srbsko-maďarskej hranici (Autor: SITA)

    Uviedol to v súvislosti s vyjadrením ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý oznámil, že ministerstvo vstúpilo do rokovania s cirkvami a tretím sektorom o riešení migračnej krízy v Európe. „My už pomáhame. Bola zbierka, vznikli viaceré laické iniciatívy na prijatie utečencov,“ uviedol Ziolkovský. KBS zorganizovala týždeň pred tohtoročnou Veľkou nocou, na Kvetnú nedeľu, celoslovenskú zbierku na podporu prenasledovaných kresťanov. Jej výnos bol približne 560-tisíc eur. Z tejto zbierky už boli podporené projekty v hodnote 190-tisíc eur.

    Sýrskym kresťanom treba pomôcť

    S integráciou osôb, ktoré získali azyl alebo medzinárodnú ochranu, je podľa výkonného sekretára biskupskej konferencie pripravená pomôcť Slovenská katolícka charita. Ide napríklad o pomoc zo získavaním práce, poskytnutím bývania, sociálneho, právneho a psychologického poradenstva. Konferencia biskupov Slovenska v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou vypracuje jednoduchý manuál, ktorý doručí elektronicky do všetkých farností a bude aj na webe, aby ľuďom odpovedali na základné otázky, ktoré sa tejto témy týkajú. Katolícka cirkev chce pomáhať prostredníctvom projektov na Blízkom východe (Sýria, Irak). Rovnako podporuje myšlienku prijatia stovky sýrskych kresťanov na Slovensku.

    Je nevyhnutné odbúrať vlnu xenofóbie

    Výkonný sekretár KBS pripomína, že v tejto súvislosti je nevyhnutné prispieť k formácii ľudí a zmierniť napätie. Je nevyhnutné odbúrať tú vlnu xenofóbie, ktorá je na Slovensku. „Koluje tu množstvo fám a nepravdivých informácii o utečencoch. Treba neustále hovoriť, že utečenec je človek, ktorý odchádza zo svojej krajiny nie preto, že chce, ale preto, že musí, lebo sú ohrozené jeho základné ľudské práva. A nikto sa nestáva utečencom preto, lebo sa za neho vyhlási, ale zodpovedá kritériám medzinárodného Dohovoru o utečencoch. Navyše väčšina utečencov zostáva v susedných štátoch krajiny odkiaľ utiekli, len torzo sa dostáva do Európy. Utečenci sa chcú vrátiť domov. Nenávisť voči utečencom je v rozpore s kresťanskou vierou,“ uviedol Anton Ziolkovský.

    KBS je presvedčená, že migrantom a utečencom treba pomôcť, prejaviť im solidaritu a kresťanskú lásku. „Je predovšetkým úlohou štátov a medzinárodného spoločenstva zvoliť správne prostriedky tejto pomoci vrátane vyriešenia problémov v krajinách, odkiaľ pochádzajú. Čiže áno, treba pomáhať všetkým bez rozdielu náboženstva, lebo každý je predovšetkým človekom. Je však pravdou, že integrácia ľudí s rovnakým hodnotovým zázemím je jednoduchšia,“ dodal Anton Ziolkovský.
     

    - Reklama -