Jednotné dane v EÚ: Firmy platia iným štátom, než tým, v ktorých zarábajú. Brusel tomu chce urobiť rázny koniec

    0
    Európska centrálna banka (Autor: repro youtube, mg)

    Plán EK má dva kroky. Prvým, ktorý predstavia už dnes, bude vytvorenie spoločného daňového základu vo všetkých štátoch EÚ. Zjednotí sa teda to, čo bude možné z daní odpočítať a čo už nie.

    Druhým krokom má byť „spoločný konsolidovaný základ dane z príjmu právnických osôb“. To znamená, že každá firma najprv spočíta príjmy zo všetkých štátov, v ktorých podniká, a na nich aplikuje jednotný základ dane. Zisky potom podľa kľúča, ktorý bude zohľadňovať množstvo zamestnancov alebo kapitálu, rozdelí medzi jednotlivé krajiny, ktoré tuto časť zdania podľa sadzby dane, ktorú si sami určili.

    Šance prijať zmeny v daňových pravidlách sú väčšie než kedykoľvek predtým

    To by malo viesť k tomu, že už nebude výhodné sťahovať sídlo firmy do krajiny, ako je napríklad Holandsko, čo využívajú aj niektoré české firmy.

    Podľa europoslanca a bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera (TOP 09) je šanca uvedené zmeny prijať v súčasnosti „väčšia než kedykoľvek predtým“, a to práve kvôli daňovým škandálom veľkých korporácií.

    Daňová samostatnosť jednotlivých krajín sa príliš neosvedčila

    Komentátorka Julie Hrstková na názorovej strane denníka s odvolaním na poslednú správu EK ďalej uviedla, že len spoločnosť McDonald’s sa vďaka Luxembursku vyhla zaplateniu miliardy eur. Existujú však aj prípady Applu v Írsku, firmy Starbucks v Holandsku a mnohých ďalších. EK preto hodlá v ďalších dňoch a týždňoch pokračovať vo zverejňovaní informácií o jednotlivých spoločnostiach a ich daňovej morálke.

    Hrstková upozorňuje, že podľa prepočtov EK sa daňové úniky pohybujú okolo jedného bilióna eur ročne. „Pokiaľ by nové pravidlá priniesli do rozpočtu len polovičku tejto sumy, stáli by rozhodne za to. I za cenu straty ‚daňovej samostatnosti‘ jednotlivých krajín, ktorá sa s ohľadom na výsledky výberu daní príliš neosvedčuje,“ dodáva komentátorka na záver.

    autor: vam

    - Reklama -