A už dosť: Maďarsko buduje bariéry na hraniciach. Kvôli utečencom

    0
    Migranti v Maďarsku (Autor: SITA)

    „Imigrácia je jeden z najvážnejších problémov, ktorému dnes Európska únia čelí,“ povedal Szijjártó podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii. „Štáty EÚ si už nemôžu dovoliť dlhšie čakať na riešenie.“

    „Hovoríme tu o úseku hranice v dĺžke 175 kilometrov, ktorý môžeme fyzicky uzavrieť štvormetrovou bariérou. Minister vnútra (Sándor Pintér) dostal inštrukcie, aby to pripravil,“ dodal Szijjártó.

    Maďarský premiér Viktor Orbán v minulom týždni prehlásil, že Maďarsko je pripravené kvôli neustále narastajúcemu počtu utečencov uzavrieť hranice so Srbskom. Orbán tiež povedal, že Belehrad rieši problém s nelegálnymi migrantami, ktorí putujú cez Srbsko a snažia sa cez Maďarsko dostať ďalej do západnej Európy, nedostatočne.

    Od začiatku roka sa do Maďarska cez hranice so Srbskom dostalo 54 000 žiadateľov o azyl a maďarské úrady očakávajú, že by ich počet mohol do konca roka stúpnuť až na 130 000. Vlani ich pritom bolo 43 000, zatiaľ čo v roku 2012 sa prihlásilo len 2157 žiadateľov. V súčasnosti asi 70 percent migrantov prichádza z Afganistanu, Sýrie alebo Iraku, v minulosti prevažovali občania Kosova.

    autor: ČTK

    - Reklama -