Ozýva sa už aj medzi európskymi veľmocami: Je skrátka nutné vracať ich späť a byť prísny. Kto chce zľutovanie nad všetkými migrantmi, bude sklamaný

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Keď sa po prvý raz zišli zástupcovia 28 členských štátov Európskej únie k prerokovaniu návrhu kvót na prerozdelenie utečencov, skončila sa ich diskusia vzájomnými slovnými potýčkami. „Bola to skutočne veľmi živelná debata, miestami s ťažko pochopiteľnými argumentmi,“ vyjadril sa jeden z účastníkov k piatkovému stretnutiu. Na schválenie návrhu tlačí podľa Popovej hlavne Taliansko a Grécko, kde tento rok dorazilo viac ako 100 000 utečencov. „Na piatkovom zasadaní dokonca štáty podporujúce kvóty pohrozili, že pokiaľ to nebude podľa nich, tak znížia svoje príspevky do spoločného rozpočtu EÚ,“ píše Popová.

    Okrem toho Popová pripomína, že v nedeľu sa v podobnom duchu vyjadril tiež taliansky premiér Matteo Renzi. Ten uviedol, že pokiaľ nebude Európa solidárna, siahne Taliansko po pláne B. „Na druhú stranu Česká republika, Slovensko, Maďarsko, pobaltské štáty a Poľsko odmietajú čokoľvek, čo má niečo spoločné s povinným prerozdeľovaním utečencov. Jeden zo zástupcov týchto krajín sa zmienil, že jeho krajina sa chce postarať len o tých utečencov, ktorí k nim skutočne chcú ísť. Nie o tých, ktorí k tomu boli prinútení,“ cituje Popová a konštatuje, že ďalšia skupina štátov vedená Nemeckom a Francúzskom s kvótami viac-menej súhlasí.

    Celý text si môžete prečítať v angličtine TU

    „Nemci a Francúzi však požadujú solidaritu aj po Taliansku a Grécku. Nabádajú tieto krajiny, aby snímali otlačky prstov každého utečenca a posielali domov tých, ktorí nemajú na status utečenca nárok,“ poukazuje Popová a cituje vyjadrenie ďalšieho účastníka debaty, podľa ktorého talianska polícia postupuje hlavne pri snímaní otlačkov prstov veľmi ľahostajne. Cez víkend tak posielalo Francúzsko, Rakúsko a Švajčiarsko späť do Talianska tých utečencov, ktorí nemali v poriadku doklady. Predstavitelia EÚ sa snažia dosiahnuť kompromis a v priebehu diskusií prichádza mnoho návrhov, ako ho docieliť. Jedným z nich je návrh európskeho komisára pre vnútorné záležitosti Dimitrisa Avramopoulosa.

    Grécky komisár navrhuje v liste zaslanom európskym ministrom vnútra posilnenie právomocí hraničnej agentúry EÚ Frontex tak, aby bola oprávnená posielať späť do ich domovov tých utečencov, ktorí nemajú šancu na získanie azylu. Avramopoulos tiež navrhol mechanizmus, ktorý by zabránil ich úniku a hľadaniu azylu v inej európskej zemi. „K možnosti vracať časť utečencov späť je potreba uzavrieť takéto dohody so sub-saharskými štátmi. Tieto záležitosti by mohli byť napríklad naviazané na dohody o poskytovaní humanitárnej pomoci a rozvíjaní obchodu. Pokiaľ samozrejme bude tento návrh stačiť na presvedčenie členských štátov východnej Európy, aby zmenili svoje postoje, to je iná vec. Dnešné stretnutie európskych ministrov vnútra v Luxemburgu bude v každom prípade dobrou príležitosťou, ako sa o to pokúsiť,“ cituje Popová európskeho komisára.

    autor: pro

    - Reklama -