Grécko už nechce európskym štátom predkladať žiadny nový zoznam reforiem

    0
    Janis Varoufakis, grécky exminister financií (Autor: SITA)

    Varoufakis to podľa agentúry Reuters prehlásil v rozhovore s nemeckým denníkom Bild. Grécki vyjednávači sú však podľa jeho slov kedykoľvek k dispozícii, aby so svojimi partnermi našli celkové riešenie. Zástupcovia troch veriteľských inštitúcií, to jest Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu sa musia vrátiť k rokovaciemu stolu s „jasným, silným mandátom“, povedal tiež Varoufakis.

    Zopakoval pritom svoj apel na nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa odhodlala k „príhovoru nádeje“ a vyslala signál, že Európa už skončí so svojim volaním po prísnych gréckych úsporách. Odvolal sa pritom na podobný príhovor, ktorý bol po skončení druhej svetovej vojny určený Nemecku.

    Na otázku, či Varoufakis predloží nový zoznam reforiem, ktorý po Aténach požadujú medzinárodní veritelia, minister odpovedal: „Nie, pretože Euroskupina nie je tým správnym miestom, kde predstavovať návrhy, o ktorých sa nediskutovalo a nejednalo už predtým na nižšej úrovni,“ citoval Reuters z dnes zverejnených úryvkov z rozhovoru.

    Rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi, ktoré majú zabrániť hroziacej platobnej neschopnosti Grécka a možnému odchodu krajiny z eurozóny, skrachovali cez víkend. V pondelok sa obe strany vzájomne obviňovali z nedostatočnej ústretovosti a neprejavovali ochotu k ďalším ústupkom.

    autor: vam, ČTK

    - Reklama -