Špecializovaný trestný súd pripravuje verejné zasadnutie k možnej obnove konania pre expolicajtov Žáčika a Bobockého

0

2.5.2024 (SITA.sk) – Špecializovaný trestný súd vytýčil na pracovisku v Banskej Bystrici na 31. mája verejné zasadnutie, na ktorom má rozhodovať o prípadnej obnove konania pre odsúdených bývalých policajtov Milana Žáčika a Ivana Bodockého. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu.

Viacerí odsúdení v medializovaných kauzách požiadali o obnovu konania v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR, podľa ktorého povinnosť súdov ukladať za niektoré skutky aj trest prepadnutia majetku odporuje princípu primeranosti trestov. Súd v tejto súvislosti vyhovel napríklad odsúdenému expolicajtovi Pavlovi Vorobjovovi. V prípade bývalého policajného funkcionára Norberta Paksiho dokonca pristúpil k zrušeniu celého trestu, aj keď rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Dohoda o vine a treste

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici ešte v máji 2022 schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry a dvomi obvinenými bývalými policajtmi Milanom Žáčikom a Ivanom Bobockým.

Súd uznal expolicajtov za vinných zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné s tým spojené korupčné trestné činy. Uložil im obidvom rovnaké tresty odňatia slobody vo výmere tri roky s podmienečným odkladom s probačným dohľadom počas skúšobnej doby štyroch rokov. Obidvom prepadol majetok v prospech štátu, súd im zakázal stretávanie sa so spolupáchateľmi a nariadil im aj niekoľkoročný zákaz činnosti.

Samostatné konanie v rámci kauzy Očistec

„Páchatelia boli činní pre zločineckú skupinu, zneužívali právomoci verejného činiteľa a páchali korupčné trestné činy,“ uviedol vtedy prokurátor s tým, že dohodu o vine a treste na návrh prokuratúry odsúhlasili obidve strany bez výhrad. Orgány činné v trestnom konaní Milanovi Žáčikovi a Ivanovi Bobockému pripisovali činnosť pre zločineckú skupinu a s tým spojené trestné činy prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Bývalí príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) boli vyčlenení na samostatné konanie v rámci kauzy Očistec.

Podľa medializovaných informácií sa dvojica mimo iného v minulosti podieľala na sledovaní vtedajších opozičných politikov, konkrétne Igora Matoviča alebo Daniela Lipšica.

Viac k témam: Akcia “Očistec”, bývalý policajt, Kauza Očistec, obnova konania, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Špecializovaný trestný súd pripravuje verejné zasadnutie k možnej obnove konania pre expolicajtov Žáčika a Bobockého © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -