Premiér Fico odpracoval nočnú zmenu v závode v Krušovciach, túto skúsenosť chce využiť pri rokovaniach so zamestnávateľmi (video+foto)

0

2.5.2024 (SITA.sk) – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) odpracoval nočnú zmenu v závode ZKW Slovakia v Krušovciach. Pri príležitosti Sviatku práce tak chcel podporiť všetkých, ktorí pracujú v trojzmenných prevádzkach a podporujú rodinu a spoločnosť.

Práca v noci je nesmierne fyzicky aj psychicky náročná. Vážim si ľudí, ktorí pracujú aj v noci, aj počas štátnych sviatkov. Dnešnú zmenu som odpracoval pri páse a mal som možnosť hovoriť s ľuďmi, ktorí tu pracujú. Keby som mal na hlave klobúk, dám ho pred nimi dole, je to obrovská drina,“ uviedol Fico.

Podľa premiéra by si mali politici „ohmatať”, čo ľudia v živote naozaj robia. Túto skúsenosť chce využiť pri samotných rokovaniach so zamestnávateľmi. „Budem môcť dôveryhodnejšie argumentovať, ako by som túto skúsenosť nemal,” dodal premiér.

Líder v podiele nočnej práce v EÚ

Závod v Krušovciach je členom ZKW Group, ktorá je špecialistom na inovatívne prémiové svetelné systémy a elektroniku a je jedným zo strategických partnerov automobilového priemyslu. Zamestnáva viac ako tritisíc ľudí a je tak druhým najväčším zamestnávateľom v Nitrianskom kraji.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Nočná zmena premiéra Roberta Fica v závode v Krušovciach (fotografie)

Ako informoval Úrad vlády SR, Slovensko je dlhodobo lídrom EÚ v podiele nočnej práce. Premiér pripomenul, Slováci pracujú v noci najviac zo všetkých členských krajín EÚ a rovnako to platí aj v prípade nadčasov. Podľa premiéra by v tejto súvislosti mohlo aj Slovensko nájsť modely v ostatných krajinách a inšpirovať sa.

Predseda vlády ďalej spresnil, že výška platov za prácu nadčas je aktuálne naviazaný na úroveň minimálnej mzdy. „Bol som veľmi nahnevaný, že predchádzajúca vláda zmrazila príplatky za prácu v noci a počas sviatkov, my sme to opätovne rozmrazili,“ zdôraznil premié.

Námietky zamestnávateľov

Pripomenul, že v programovom vyhlásení vlády sa zaviazali, aby minimálna mzda do roku 2027 bola 60 percent priemerného zárobku v národnom hospodárstve. „Ak sa nám to podarí, a ja verím, že sa to podarí, budeme sa v tom období blížiť k sume takmer tisíc eur,“ dodal Fico.

Ak by sa tak stalo, automaticky by rástli aj príplatky za prácu v noci, ktoré predstavujú okolo 40 percent minimálnej mzdy. Fico súčasne povedal, že rozumie námietkam zamestnávateľov, pre ktorých príplatky za noc predstavujú zvýšené nároky na mzdové náklady. O tejto téme chce premiér so zamestnávateľmi rokovať.

„Nechceme urobiť rozhodnutie, ktoré by poškodzovalo slovenskú ekonomiku. Musí existovať rovnováha medzi záujmami zamestnancov, ktorých ja chcem mimoriadne zastupovať, a medzi záujmami zamestnávateľov, na ktorých mne musí záležať, pretože každý rozumný premiér si váži zamestnávateľov, ktorí vytvárajú pracovné miesta a ktorí tvoria hospodársky rast Slovenska,“ zdôraznil Fico.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Minimálna mzda, Nočná zmena, Nočné príplatky, Predseda vlády, Premiér Slovenskej republiky, Slovenská ekonomika, Sviatok práce
Zdroj: SITA.sk – Premiér Fico odpracoval nočnú zmenu v závode v Krušovciach, túto skúsenosť chce využiť pri rokovaniach so zamestnávateľmi (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -