Europoslanci vyzvali na trvalé prímerie v Pásme Gazy, znepokojuje ich zhoršujúca sa humanitárna situácia

0

20.1.2024 (SITA.sk) – Na trvalé prímerie a obnovenie úsilia o politické riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu vyzvali členovia Európskeho parlamentu (EP) v uznesení, ktoré prijali vo štvrtok.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Predpokladom trvalého prímeria je však podľa europoslancov okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy a rozpustenie teroristickej organizácie Hamas. EP o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Neprimeraná vojenská reakcia

Poslanci Európskeho parlamentu dôrazne odmietli teroristický útok Hamasu proti Izraelu, ale kritizovali aj izraelskú vojenskú reakciu, ktorá je podľa nich neprimeraná.

Europoslanci vyjadrili hlboké znepokojenie nad zúfalou a rýchlo sa zhoršujúcou humanitárnou situáciou v Pásme Gazy a zdôraznili naliehavú potrebu úplného, rýchleho, bezpečného a neobmedzeného prístupu humanitárnej pomoci do celej oblasti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Izraelské osady sú nezákonné

Uznesenie zároveň vyzýva na európsku iniciatívu s cieľom vrátiť riešenie založené na existencii dvoch štátov na správnu cestu.

Členovia EP tiež vyzvali na ukončenie okupácie palestínskych území a zdôraznili, že izraelské osady na Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema sú podľa medzinárodného práva nezákonné.

Znenie prijali 312 hlasmi za, pričom 131 europoslancov hlasovalo proti a 72 sa hlasovania zdržalo.

Viac k témam: Europoslanci, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, Prímerie, Rukojemníci
Zdroj: SITA.sk – Europoslanci vyzvali na trvalé prímerie v Pásme Gazy, znepokojuje ich zhoršujúca sa humanitárna situácia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -