NATO spustí najväčšie vojenské manévre za posledné desaťročia, Rusom chce ukázať schopnosť brániť svoje územie

0

20.1.2024 (SITA.sk) – Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) začne na budúci týždeň svoje najväčšie vojenské cvičenie za ostatné desaťročia s približne 90-tisíc vojakmi.

Druhé výročie vojny na Ukrajine

Tí sa zúčastnia na niekoľkomesačných manévroch, ktorých cieľom je ukázať, že aliancia dokáže brániť celé svoje územie až po hranicu s Ruskom.

Cvičenia prichádzajú v čase, keď sa ruská vojna na Ukrajine blíži k druhému výročiu. NATO ako organizácia nie je priamo zapojená do konfliktu, okrem poskytovania neletálnej podpory Kyjevu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Mnohé členské krajiny posielajú zbrane a muníciu jednotlivo alebo v skupinách a poskytujú Ukrajincom vojenský výcvik.

Cvičenie bude prebiehať podľa scenára

Niekoľko mesiacov predtým, ako ruský vodca Vladimir Putin vo februári 2022 nariadil ruským jednotkám vstup na Ukrajinu, NATO začala posilňovať bezpečnosť na svojom východnom krídle hraničiacom s Ruskom a Ukrajinou.

Spomenuté cvičenie bude predstavovať najväčšie nahromadenie vojakov aliancie od čias studenej vojny. Vojenské cvičenie má odradiť Rusko od možného útoku na členskú krajinu NATO.

Podľa NATO bude cvičenie prebiehať podľa scenára simulovaného vznikajúceho konfliktu s takmer rovnocenným protivníkom“. Podľa nových obranných plánov NATO sú jej hlavnými protivníkmi Rusko a teroristické organizácie.

„Aliancia preukáže svoju schopnosť posilniť euroatlantický priestor prostredníctvom transatlantického presunu síl zo Severnej Ameriky,” povedal novinárom vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO, americký generál Christopher Cavoli.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský vodca, Vojenské cvičenie, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – NATO spustí najväčšie vojenské manévre za posledné desaťročia, Rusom chce ukázať schopnosť brániť svoje územie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -