Čínsky balón, ktorý Američania zostrelili začiatkom roka, nezbieral spravodajské informácie, potvrdil Pentagon

0

2.7.2023 (SITA.sk) – Čínskemu balónu, ktorý začiatkom tohto roka preletel ponad kontinentálne územie Spojených štátov z Aljašky na východné pobrežie, nezískal žiadne informácie. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany.

Americkí predstavitelia vo štvrtok uviedli, že podnikli kroky na identifikovanie toho, aké spravodajské informácie mohol zhromažďovať podozrivý špionážny balón predtým, ako ho zostrelili. Trosky balóna naďalej analyzujú americké spravodajské agentúry.

Hovorca Pentagonu Pat Ryder povedal, že USA si „uvedomujú, že (balón) má schopnosti zhromažďovať spravodajské informácie“, ale „zhodnotili, že ich nezbieral, keď prechádzal Spojenými štátmi alebo prelietaval ponad ne“.

Výškový balón, ktorý zostrelili 4. februára pri Južnej Karolíne, Spojené štáty podozrievajú zo špionáže zameranej na citlivé vojenské miesta. Čína tvrdí, že to bol meteorologický balón, ktorý odvialo z kurzu.

Od 4. februára Spojené štáty zostrelili aj ďalšie tri objekty lietajúce vo vysokej výške, a to nad Aljaškou, kanadským Yukonským teritóriom a Hurónskym jazerom v americko-kanadskom pohraničí.

Viac k témam: čínsky balón, Pentagon, zostrelený balón
Zdroj: SITA.sk – Čínsky balón, ktorý Američania zostrelili začiatkom roka, nezbieral spravodajské informácie, potvrdil Pentagon © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -