Bulharský parlament schválil novú vládu dvoch konkurenčných strán, ktorá chce krajinu udržať na prozápadnej ceste

0

6.6.2023 (SITA.sk) – Bulharský parlament v utorok formálne schválil novú koaličnú vládu, ktorú tvoria konkurenčné politické strany GERB a Pokračujeme v zmene.

Vláda, ktorej sa uprostred funkčného obdobia vymenia predsedovia, má ukončiť 30-mesačnú politickú krízu, obnoviť stabilitu a podporiť ekonomický rozvoj v krajine.

Vymenia si posty

Prvým premiérom novej bulharskej vlády bude Nikolaj Denkov, zakladajúci člen Pokračujeme v zmene, ktorého na tomto poste podporilo v hlasovaní 132 poslancov a 69 bolo proti.

V separátnom hlasovaní zákonodarcovia schválili kabinet, ktorého podpredsedníčkou a ministerkou zahraničia bude niekdajšia eurokomisárka Marija Gabrielová za GERB. Po deviatich mesiacoch sa Gabrielová s Denkovom na postoch vymenia.

Hoci sú obe koaličné strany v zásade v rozpore, podarilo sa im dohodnúť na kľúčových prvkoch vládneho programu. Budú sa snažiť presadiť komplexné prepracovanie súdnictva a zaviesť dlho očakávané protikorupčné reformy.

Do Schengenu a eurozóny

Jednou z priorít je urýchlené schválenie rozpočtu na rok 2023. Krajina dúfa, že prijatie požadovanej legislatívy, jej tiež pomôže pridať sa do schengenského priestoru a eurozóny, ako aj zabezpečiť eurofondy na obnovu v hodnote miliárd eur.

Nová vláda sa zaviazala udržať Bulharsko, člena NATO a Európskej únie, na pevnej prozápadnej ceste, bojovať proti ruskému vplyvu v bulharskom bezpečnostnom sektore a zaručiť podporu obrany Ukrajiny proti Rusku.

Viac k témam: Bulharská vláda
Zdroj: SITA.sk – Bulharský parlament schválil novú vládu dvoch konkurenčných strán, ktorá chce krajinu udržať na prozápadnej ceste © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -