Počet nezamestnaných klesol pod 170-tisíc, bez práce je však veľa ľudí z priemyslu a východného Slovenska

0

6.6.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 5. júna, 11:41

Počet ľudí bez práce v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročne klesol o 5-tisíc osôb pod 170-tisíc. Výrazne sa znížil počet osôb dlhodobo nezamestnaných aj ľudí so základným vzdelaním.

Pokles siedmy štvrťrok za sebou

Celkový počet nezamestnaných naďalej klesal v polovici regiónov Slovenska. Miera nezamestnanosti uvádzajúca podiel nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb predstavovala 6,2 %, medziročne klesla o 0,2 percentuálneho bodu.

Počet nezamestnaných sa po sezónnom očistení v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšil o 1,4 % na 170,7 tisíca osôb. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Počet ľudí bez práce podľa Výberového zisťovania pracovných síl počas prvého kvartálu tohto roka medziročne klesol o 2,9 % a dosiahol 169,8 tisíca osôb. Medziročné úbytky počtu nezamestnaných tak pokračujú už siedmy štvrťrok za sebou.

Krátkodobá nezamestnanosť stúpla

Väčšinu spomedzi nezamestnaných, takmer 108-tisíc osôb, tvorili ľudia bez práce jeden rok a viac. Ich počet však medziročne klesol o 7 % a ich podiel spomedzi nezamestnaných dosiahol 63,5 %.

Krátkodobá nezamestnanosť medziročne stúpla takmer o 6 % na 61,9 tisíca osôb, ide o ľudí, ktorí boli bez práce kratšie než 12 mesiacov.

Úbytok nezamestnaných sa prejavil vo všetkých vekových skupinách, najviac v druhej najpočetnejšej kategórii 25 až 34-ročných s medziročným poklesom o 5,4 %.

Z pohľadu vzdelanosti najvýraznejší pokles počtu nezamestnaných o 19,8 %, teda o o 11-tisíc osôb, bol v kategórii so základným vzdelaním.

Najviac nezamestnaných je z priemyslu

Celkovo v ôsmich zo šestnástich ekonomických činností posledného zamestnávateľa nastal medziročný pokles počtu ľudí bez práce. Najviac ľudí naposledy pracovalo v priemysle, kde počet nezamestnaných medziročne stúpol o vyše 10 %.

Druhú najväčšiu skupinu tvorili ľudia naposledy pracujúci vo veľkoobchode a maloobchode, ich počet však klesol o 7,9 %. Špecifickú a najpočetnejšiu skupinu predstavovali osoby, ktoré ešte nemali zamestnanie. Ich počet síce klesol o 5,1 %, stále však tvorili takmer 28 % zo všetkých nezamestnaných.

Počet nezamestnaných v prvom štvrťroku tohto roka medziročne klesol v polovici krajov Slovenska. Relatívne najviac nezamestnaných ubudlo v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji.

Najviac nezamestnaných bolo naďalej v Prešovskom a v Košickom kraji. Najvyššia miera nezamestnanosti pretrvávala v Prešovskom kraji, kde ako v jedinom kraji presiahla hranicu 10 %. Košický kraj sa tesne priblížil tejto úrovni.

Na opačnom konci tohto pomyselného rebríčka bol Bratislavský kraj s mierou nezamestnanosti 2,5 % nasledovaný Trenčianskym krajom s 3,5 % a Žilinským krajom s 3,6 %.

Miera nezamestnanosti zrejme bude rásť

Štruktúra nezamestnanosti sa nám podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka jemne pohla smerom ku krátkodobej nezamestnanosti, dlhodobo nezamestnaní však stále tvoria asi 64 percent všetkých ľudí bez práce.

„Predpokladáme, že miera nezamestnanosti bude mať aj po zvyšok roka skôr rastúci charakter, hovoríme však o desatinách percentuálneho bodu. Priemerná miera nezamestnanosti podľa VZPS by za rok 2023 mohla skončiť na úrovni 6,3 %,” uviedol.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti, Nezamestnanosť, Nezamestnanosť v SR
Zdroj: SITA.sk – Počet nezamestnaných klesol pod 170-tisíc, bez práce je však veľa ľudí z priemyslu a východného Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -