Voľby v Česku by jednoznačne vyhralo ANO. Nálady v spoločnosti nepodceňujem, reagoval Fiala

0

6.6.2023 (SITA.sk) – Ak by sa v Česku konali parlamentné voľby v máji tohto roka, podľa prieskumu spoločnosti STEM by v nich zvíťazilo opozičné hnutie expremiéra Andreja Babiša ANO, ktoré by získalo 33,5 percenta hlasov.

Kto by zo snemovne vypadol?

Na druhom mieste by skončila vládna ODS, za ktorú by hlasovalo 14,6 percenta respondentov, a tretí by boli Piráti s podporou 10,8 percenta oslovených. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Do snemovne českého parlamentu by sa podľa prieskumu dostala aj opozičná SPD (9,3 %) a vládne hnutie STAN (5,8 %). Zo snemovne by vypadli vládne strany TOP 09 a KDU-ČSL, ak by kandidovali samostatne.

Nepopulárne a ťažké opatrenia

Strana TOP 09 by získala 4,7 percenta a KDU-ČSL 3,4 percenta. „Nálady v spoločnosti nepodceňujem,” reagoval na výsledok prieskumu český premiér a predseda ODS Petr Fiala.

Trvá však na tom, že vládna päťkoalícia presadí balíček úspor, aby zvrátila trend zvyšujúceho zadlžovania sa Českej republiky.

„Celá koalícia, celá politická reprezentácia, ktorá zastupuje našich päť koaličných strán, stojí za balíčkom. Budeme ho v tejto podobe presadzovať a schválime ho v tejto podobe. Opatrenia sú ťažké, nepopulárne. Nie je to jednoduché, ale nemôžeme žiť s týmito dlhmi, s týmito deficitmi,” povedal Fiala.

Viac k témam: Český premiér, Parlamentné voľby v Česku, Prieskum
Zdroj: SITA.sk – Voľby v Česku by jednoznačne vyhralo ANO. Nálady v spoločnosti nepodceňujem, reagoval Fiala © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -