Ústavný súd zrušil oslobodzujúce rozsudky policajtov v prípade údajného šikanovania rómskych chlapcov

0

2.6.2023 (SITA.sk) – Ústavný súd SR zrušil oslobodzujúce rozsudky všeobecných súdov vo veci policajtov obžalovaných pre údajné šikanovanie rómskych chlapcov z košického Luníka IX a prípad vrátil Okresnému súdu Košice II na ďalšie konanie. Ako ďalej informovala mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva, rozhodnutie zatiaľ nebolo poškodeným ani ich právnej zástupkyni doručené, jeho obsah im tak nie je známy.

Porušenie ľudských práv

Mimovládka pripomína, že sťažovatelia sa už v minulosti obrátili na ústavný súd ústavnou sťažnosťou avšak ten ju v roku 2019 ako nedôvodnú odmietol. Na ústavný súd sa preto obrátili opakovane v marci 2021.

Zároveň sa ešte v roku 2019 obrátili sťažnosťou na Európsky súd pre ľudské práva namietajúc porušenie ich práv postupom a rozhodnutiami vnútroštátnych súdov, pred ktorými konania trvali od roku 2010.

Policajti zadržali rómskych chlapcov

Európsky súd pre ľudské práva o ich sťažnosti rozhodol rozsudkom zo dňa 7. februára 2023, pričom konštatoval, že zodpovedné štátne orgány porušili ich právo na ochranu pred policajným násilím aj ich právo na účinné vyšetrenie tohto násilia vrátane vyšetrenia jeho možného rasového motívu. V neposlednom rade ESĽP vyhodnotil konanie pred ústavným súdom, na ktorý sa sťažovatelia opakovane obrátili, ako neefektívne.

Incident sa odohral v marci roku 2009, keď niekoľko policajtov zadržalo šiestich rómskych chlapcov z košického Luníka IX vo veku 11 až 15 rokov a predviedli ich na Obvodné oddelenie Košice – Juh. Tam ich podľa ich vyjadrení nútili vyzliecť sa donaha, vzájomne sa fackovať alebo bozkávať. Policajti ich tiež mali kopať, slovne urážať, a to aj pre ich rómsky pôvod, pred štekajúcimi psami bez náhubkov, ktorí ich mali aj pohrýzť. Časť uvedeného konania bola nahrávaná na mobilný telefón a zostrihaná nahrávka bola následne zaslaná médiám a zverejnená na internete.

Viac k témam: košickí policajti, Šikanovanie, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Ústavný súd zrušil oslobodzujúce rozsudky policajtov v prípade údajného šikanovania rómskych chlapcov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -