Rodičia odsúdeného Bašternáka musia vrátiť tri byty, rozhodovať sa bude aj o vilách na Slavíne a Donovaloch

0

31.5.2023 (SITA.sk) – Rodičia odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka musia vrátiť do konkurzu tri byty, ktoré im syn predtým daroval. Ako na sociálnej sieti informuje Nadácia Zastavme korupciu, rozhodol o tom bratislavský okresný súd.

Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Rovnaký súd bude podľa nadácie rozhodovať aj o vilách na Slavíne a Donovaloch, ako aj o podieloch v Bašternákových bývalých firmách.

Odporovacie žaloby

Potvrdilo sa, že tieto odporovacie žaloby mali byť podané už dávno, čo sa však nestalo, pretože predchádzajúca konkurzná správkyňa to bezdôvodne neurobila. Našťastie sme to stihli urobiť v poslednom týždni, inak by bol majetok nenávratne stratený,” povedal advokát Peter Kubina, ktorý pred súdom zastupoval štát.

Podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi v marci 2019 potvrdil Krajský súd v Bratislave päťročný nepodmienečný trest, ktorý mu v novembri 2018 uložil Okresný súd Bratislava II. Zároveň rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Podnikateľa uznali vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného.

Bašternákov majetok

V júni 2020 Okresný súd Bratislava I zablokoval majetok Ladislava Bašternáka, ktorý bol sporne prevedený na jeho príbuzných a ďalšie osoby a zakázal s ním akékoľvek nakladanie.

Stotožnil sa tak s názorom právneho zástupcu štátu v tejto kauze, podľa ktorého má štát v konkurznom konaní postavenie veriteľa a má právo odporovať vykonaným právnym úkonom úpadcu, teda odsúdeného Ladislava Bašternáka.

Konkurzná správkyňa žaloby nepodala

Dovtedajšia konkurzná správkyňa Lenka I. napriek počiatočnému prísľubu odporovacie žaloby nikdy nepodala s odôvodnením, že počas konkurzu neboli splnené hmotnoprávne podmienky na uplatnenie odporovacieho práva.

Keďže jej postoj správkyne bol na základe verdiktu súdu v rozpore s jej zákonnou povinnosťou obhajovať záujmy veriteľov s odbornou starostlivosťou, Okresný úrad v Bratislave 15. júna 2020 navrhol súdu jej odvolanie a zároveň ustanovenie nového správcu konkurznej podstaty.

Viac k témam: Boj proti korupcii, konkurzná správkyňa majetku, Majetok podnikateľských subjektov, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Rodičia odsúdeného Bašternáka musia vrátiť tri byty, rozhodovať sa bude aj o vilách na Slavíne a Donovaloch © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -