Konkurenčné strany v bulharskom parlamente sa konečne dohodli na koaličnej vláde, post premiéra si budú striedať

0

24.5.2023 (SITA.sk) – Lídri dvoch hlavných konkurenčných politických strán v Bulharsku v pondelok dosiahli dohodu o vytvorení koaličnej vlády s rotujúcim predsedníctvom, ktorej cieľom je ukončiť politickú krízu v krajine. Stredopravá strana GERB, ktorá vyhrala aprílové voľby, sa bude o post premiéra striedať s reformistickou koalíciou vedenou stranou Pokračujeme v zmene. Obe strany budú mať najvyšší post na deväť mesiacov.

Prvým premiérom bude dezignovaný líder reformistickej koalície Nikolaj Denkov a jeho vicepremiérkou a ministerkou zahraničia bude niekdajšia eurokomisárka Marija Gabrielová za GERB. Potom si pozície vymenia. „Situácia je mimoriadne náročná. Po piatich voľbách v rade máme problém vytvoriť normálny kabinet a je tu naozajstné riziko ďalších volieb bez jasného výsledku,“ vyjadril sa Denkov.

Gabrielová poznamenala, že dohoda potrebuje podporu oboch ich poslaneckých klubov. Koaličnú vládu musí schváliť 240-členný parlament, kde skupiny majú dovedna 133 kresiel. Strany uviedli, že sa budú snažiť dať dohromady ústavnú väčšinu dvoch tretín parlamentných kresiel s cieľom presadiť komplexnú reformu súdnictva, splniť všetky požiadavky na členstvo v bezvízovom schengenskom priestore EÚ, ako aj včasné prijatie eura.

Viac k témam: Bulharská vláda
Zdroj: SITA.sk – Konkurenčné strany v bulharskom parlamente sa konečne dohodli na koaličnej vláde, post premiéra si budú striedať © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -