Bol som nebezpečný pre Smer a Sme rodina, tvrdí Krúpa po odvolaní z postu šéfa brannobezpečnostného výboru (video)

0

4.5.2023 (SITA.sk) – Poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa (Sloboda a Solidarita) vidí za svojím odvolaním z postu predsedu brannobezpečnostného výboru to, že bol nebezpečný pre stranu Smer-SD a hnutie Sme rodina. Návrh na jeho odvolanie podali poslanci Smeru-SD a hnutie Sme rodina za jeho odvolanie zahlasovalo.

„Myslím si, že to odzrkadľuje, ako sú si Smer-SD a Sme rodina v niektorých situáciách veľmi blízki, či už sa to týka vyšetrovaní NAKA alebo konaní niektorých činiteľov, napríklad generálnej prokuratúry v kontexte paragrafu 363,“ povedal Krúpa v stredu na tlačovej besede.

Len dve možnosti

Zároveň informoval, že nepoverí Petra Pčolinského (Sme rodina) alebo iného podpredsedu vedením brannobezpečnostného výboru.

Rokovací poriadok hovorí jasne, že pokiaľ nie je poverený podpredseda, nie je možné výbor zvolať,“ zdôraznil. Členovia výboru teraz podľa jeho slov buď zmenia rokovací poriadok, alebo zvolia nového predsedu výboru, „ktorý už nebude pre nich tak nebezpečný, ako som bol ja.“

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová doplnila, že definitívne stanovisko k riešeniu tejto situácie dá ústavnoprávny výbor parlamentu.

Otváral citlivé témy a kauzy

Krúpa poukázal na to, že brannobezpečnostný výbor pod jeho vedením otváral rôzne citlivé témy a kauzy, ako bol napríklad únos vietnamského občana cez Slovensko. Smeru-SD podľa neho vadilo, keď sa na výbore riešila rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

„Venovali sme tomu mimoriadny výbor, obnažila sa realita, ako funguje Akadémia Policajného zboru, ako tam boli nastavené niektoré záležitosti a pracovné vzťahy, čo nasvedčovalo aj tomu, že pani Kurilovská ako chránenkyňa pána Kaliňáka tam bola odložená a mala tam byť chránená, čo sa nepodarilo,“ skonštatoval.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Posledný mimoriadny výbor sa podľa jeho slov venoval pokusu Národného bezpečnostného výboru (NBÚ) spochybniť vyšetrovania NAKA v prípade podvodov vo Vojenskom spravodajstve.

„Čo veľmi málo ľudí vie, siahalo to v podstate až po odposluchy Čurillovcov, NBÚ sa snažila spochybňovať niektoré tieto veci,“ dodal Krúpa. Podotkol, že za jeho odvolanie hlasovalo aj niekoľko poslancov OĽaNO, ktorým vadila jeho kritika na adresu ministra vnútra Romana Mikulca a ich straníckeho šéfa Igora Matoviča.

Odvolanie z funkcie

Predsedu Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu odvolali poslanci z funkcie v utorok na návrh poslancov Smeru-SD Mariána Saloňa a Petra Šucu. Na hlasovaní bolo prítomných 104 poslancov. Za odvolanie Krúpu hlasovalo 68 poslancov, 34 bolo proti a dvaja sa zdržali.

Dôvodom na odvolanie bolo podľa opozičných poslancov neprofesionálne vedenie branno-bezpečnostného výboru. V návrhu zároveň uviedli, že svoju funkciu predsedu zneužíva pre svoj osobný prospech.

Viac k témam: odvolanie Krúpu, Odvolanie z funkcie, Paragraf 363 Trestného poriadku, Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť
Zdroj: SITA.sk – Bol som nebezpečný pre Smer a Sme rodina, tvrdí Krúpa po odvolaní z postu šéfa brannobezpečnostného výboru (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -