Pandémia ani vojna na Ukrajine neutlmili vznik nových firiem na Slovensku, zamerali sa najmä na určité oblasti

0

3.5.2023 (SITA.sk) – Od začiatku roka 2020 do konca roku 2022 pribudlo na Slovensku 58 830 nových spoločností. Firmy tak u nás vznikali napriek tomu, že podnikateľské prostredie bolo za posledné tri roky negatívne ovplyvnené pandémiou koronavírusu a v poslednom roku tiež vojenským konfliktom na Ukrajine. Vyplýva to z anlýzy spoločnosti Dun & Bradstreet.

Kapitálové firmy

Pri bližšom pohľade na počty vzniknutých firiem – eseročiek je zjavný trend postupného nárastu. „Kým v roku 2020, čiže v prvom pandemickom roku, vzniklo na Slovensku 18 961 nových subjektov, v roku 2021 to bolo 19 249 a v roku 2022 už 20 049 subjektov,“ uviedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Akciové spoločnosti tento trend nekopírovali. Najviac kapitálových firiem podnikatelia od roku 2020 založili v Bratislavskom kraji, a to 19 804.

Oblasť stavebníctva či telekomunikácií

Z pohľadu oblasti podnikania sa najviac novovzniknutých spoločností s ručením obmedzeným za posledné tri roky zameralo na oblasť stavebníctva, veľkoobchodu a maloobchodu či na bezpečnostné a administratívne činnosti. V prípade akciových spoločností to bola predovšetkým oblasť telekomunikácií a IT, tiež poradenstvo, výskum a vývoj či reklama.

Dun & Bradstreet sa venuje poskytovaniu dát a analytických riešení.

Viac k témam: Firmy, pandémia Covid-19, Podnikateľské prostredie, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Pandémia ani vojna na Ukrajine neutlmili vznik nových firiem na Slovensku, zamerali sa najmä na určité oblasti © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -