Turecko vyšle na ISS historicky prvého astronauta, na misii vykoná 13 experimentov

0

2.5.2023 (SITA.sk) – Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) pocestuje do konca tohto roka historicky prvý astronaut z Turecka. Bude ním 43-ročný Alper Gezeravci, ktorého v prípade neočakávaných okolností zastúpi o 13 rokov mladší náhradník Tuva Cihangir Atasever. Počas sobotňajšieho leteckého a vesmírneho veľtrhu Teknofest v Istanbule to oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Náš priateľ, ktorý pôjde na prvú tureckú vesmírnu misiu s ľudskou posádkou, zostane na Medzinárodnej vesmírnej stanici 14 dní. Náš astronaut počas tejto misie vykoná 13 rôznych experimentov, ktoré pripravili vážené univerzity a výskumné inštitúcie našej krajiny,“ povedal Erdoğan, ktorého na veľtrhu sprevádzal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a dočasný líbyjský premiér Abdul Hamid Dbeibeh.

Webová stránka Tureckej vesmírnej agentúry opisuje Gezeravciho ako ostrieľaného príslušníka vzdušných síl a pilota stíhačiek F-16 s 21-ročnými skúsenosťami, ktorý navštevoval Technologický inštitút vzdušných síl Spojených štátov.

Viac k témam: Astronauti, Prvý let do vesmíru, Turecký prezident
Zdroj: SITA.sk – Turecko vyšle na ISS historicky prvého astronauta, na misii vykoná 13 experimentov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -