Taliansky prezident Mattarella pricestuje na návštevu Slovenska, s Čaputovou majú nabitý program

1

20.4.2023 (SITA.sk) – Taliansky prezident Sergio Mattarella v stredu pricestuje na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska. Naposledy sa takáto návšteva uskutočnila pred dvanástimi rokmi.

Riešiť budú viacero tém

Okrem bilaterálnej spolupráce budú hlavy štátov diskutovať najmä o spolupráci v rámci Európskej únie vrátane boja proti dezinformáciám a otázkach právneho štátu.

Ďalšími témami budú migrácia, riešenie energetickej krízy a situácia v našom regióne v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaká ich nabitý program

Čaputová a Mattarella v stredu o 17:00 spoločne navštívia leteckú základňu v Kuchyni pri Malackách, kde je umiestnený taliansky systém protivzdušnej obrany a kde pôsobia talianski vojaci v rámci aliančnej prítomnosti na Slovensku.

Neskôr položí taliansky prezident veniec k Hrobu neznámeho vojaka na Rázusovom nábreží v Bratislave. Vo štvrtok bude nasledovať oficiálny privítací ceremoniál, rokovanie hláv štátov a spoločná tlačová konferencia.

„Počas návštevy budú podpísané tri memorandá o porozumení medzi predstaviteľmi SPP a talianskymi energetickými spoločnosťami v oblasti diverzifikácie dodávok plynu,“ doplnil Strižinec.

Viac k témam: Prezidentka SR, taliansky prezident
Zdroj: SITA.sk – Taliansky prezident Mattarella pricestuje na návštevu Slovenska, s Čaputovou majú nabitý program © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.