Taraba a Danko našli zhodu, strana Život-NS ako prvá dostane miesta na kandidátke SNS a chceli by aj Tabák (video)

0

13.4.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 12. apríla 2023, 14:06

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Taraba a jeho strana Život – Národná strana (Život-NS) ako prví dostanú miesta na kandidátnej listine Slovenskej národnej strany (SNS).

Na tlačovej besede to oznámil predseda SNS Andrej Danko. Podotkol, že SNS má v pláne uzatvárať individuálne zmluvy s kandidátmi a nebude vytvárať koalíciu.

Ako v Maďarsku

Individuálne zmluvy s kandidátmi sa uzavrú kvôli objektívnej zodpovednosti, ktorú za kandidátov nesie politická strana. Kandidáti podľa Danka musia dodržiavať všeobecné pravidlá či pravidlá rozpočtu a transparentného účtu. Tým pádom nie je dôvod na to, aby strana Život-NS zanikla.

„Nie je to koalícia a ani zlučovanie. Je to predpoklad spolupráce, aký funguje aj v Maďarsku,” vysvetlil predseda SNS.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Demokracia v ohrození

Predsedovia oboch strán Danko a Taraba dospeli k prieniku a našli zhodu. Predseda SNS uviedol, že rokujú aj s ďalšími politickými stranami, medzi ktoré patrí napr. Národná koalícia. Spájanie národných, kresťanských a sociálnych síl sa tak podľa neho stáva realitou.

Danko sa zároveň obáva, že demokracia na Slovensku je ohrozená, pretože sa na scéne objavilo veľa politických subjektov.

„SNS chce, aby z najbližších parlamentných volieb vzišla stabilná vláda. Tá môže byť nádejou pre Slovensko na spoločenské zmeny. Som veľmi rád, že práve Život-NS a pán Taraba sú prvými členmi, ktorí dostanú miesto na kandidátnej listine,” uviedol Danko a dodal, že jediným cieľom spájania je, aby neprepadol žiaden národný, kresťanský a sociálny hlas. Taktiež tvrdí, že sa obrátil na všetky politické strany, ktoré nedosahujú potrebných päť percent na obsadenie kresiel v NR SR.

Pozitívne prekvapenie

Nezaradený poslanec Taraba doplnil, že kandidátka SNS bude pozitívnym prekvapením. „Pri všetkým rozhodnutiach, ktoré budeme prijímať, sa ako prvé budeme pýtať, čo to prinesie Slovákom, dôchodcom, rodinám či slovenskému priemyslu,” dodal.

Taraba taktiež tvrdí, že na kandidátke SNS chcel spolu s nezaradenými poslancami Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom figurovať na posledných miestach.

„Dohodli sme sa, že budem v prvej päťke, Filip Kuffa bude v prvej dvadsiatke a v prvej desiatke budeme mať ešte jedno miesto,” vysvetlil.

Brali by aj Tabák a Šimkovičovú

Predseda Život-NS si ďalej myslí, že nezaradená poslankyňa Romana Tabák by mala na kandidátke figurovať tiež.

„Zohrala až kľúčovú úlohu v momente, keď sa hlasovalo o tom, či bude na Slovensku opozícia prenasledovaná alebo nie. Vtedy ako koaličná poslankyňa išla do obrovského “hejtu” a mala pravdu, že sa vtedy postavila na stranu zdravého rozumu. Budem určite ten, ktorý bude tvrdiť, že Tabák by na kandidátke mala byť. Pokiaľ ide o pani Šimkovičovú, pri nej si myslím to isté,” uviedol. Predseda SNS Danko dodal, že zatiaľ s nimi nerokoval.

„Romana Tabák je určite väčšia osobnosť ako Jana Bittó Cigániková v SaS a zaslúži si obdiv za veci, ktoré spoločnosti komunikovala,” myslí si.

Apeluje na Pellegriniho a Fica

Danka zároveň mrzí ignorancia strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD). „Mrzí ma, že sa nedokážeme spojiť a už vopred vytvoriť vládu s Hlasom-SD a stranou Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), ktorá by už teraz pripravovala zákony ako tieňová vláda,” povedal.

Zároveň cíti povinnosť apelovať na predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby nerozmýšľal nad zostavovaním budúcej vlády s hnutím Progresívne Slovensko, Sme rodina a stranou Sloboda a Solidarita (SaS). Podobný scenár očakáva aj od predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

Viac k témam: Kandidáti, politická strana, Predčasné voľby na Slovensku 2023
Zdroj: SITA.sk – Taraba a Danko našli zhodu, strana Život-NS ako prvá dostane miesta na kandidátke SNS a chceli by aj Tabák (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -