Londýn a Brusel prijali novú pobrexitovú dohodu, jej obsahom je Windsorský rámec

0

26.3.2023 (SITA.sk) – Európska únia (EÚ) a Spojené kráľovstvo formálne prijali novú pobrexitovú dohodu pre Severné Írsko. Windsorský rámec má uľahčiť obchod medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva a severoírskemu zákonodarnému zboru dáva možnosť vzniesť námietky proti novým pravidlám EÚ. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Mierový proces

Zástupcovia oboch strán sa v piatok stretli v Londýne, kde dohodu ratifikovali. Úniu zastúpil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, Britániu zas minister zahraničia James Cleverly.

Šefčovič povedal, že EÚ bude naďalej počúvať všetkých v Severnom Írsku a bude pokračovať vo svojom záväzku k mierovému procesu.

Obe strany podľa neho „počúvali, rozumeli a konali v prospech oboch našich záujmov“. „Windsorský rámec je teraz výsledkom tejto skutočnej angažovanosti a spoločnej vízie,“ dodal.

Oblasť spolupráce

Rokovania o Windsorskom rámci boli podľa Cleverlyho „premyslené, profesionálne a v duchu priateľstva a spolupráce“.

„Dosiahli sme niečo, čo chráni jednotný trh EÚ, chráni vnútorný trh Spojeného kráľovstva, ale predovšetkým chráni prvky Belfastskej dohody,“ povedal minister odkazujúc na dohodu kľúčovú pre ukončenie konfliktu v Severnom Írsku.

Na Windsorskom rámci sa EÚ a Spojené kráľovstvo dohodli vo februári. Otvorí dvere pre rozhovory v ďalších oblastiach spolupráce, ktoré boli zablokované, vrátane finančných služieb a prístupu Spojeného kráľovstva k programu EÚ v oblasti výskumu Horizont Európa.

V stredu dohodu odobrili poslanci v britskom parlamente, niektorí poslanci z Demokratickej unionistickej strany aj z Konzervatívnej strany boli proti a tvrdia, že vláda by mala ešte na rámci urobiť zmeny.

Zdroj: SITA.sk – Londýn a Brusel prijali novú pobrexitovú dohodu, jej obsahom je Windsorský rámec © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -