Dohoda o exporte obilia sa predĺžila. Ukrajinská strana tvrdí, že je to na dlhšie ako chcelo Rusko

0

20.3.2023 (SITA.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ukrajinskí predstavitelia v sobotu uviedli, že sa predĺžila platnosť dohody, ktorá umožňuje export ukrajinského obilia.

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov na mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že dohodu predĺžili o 120 dní, ale Erdogan nepotvrdil obdobie predĺženia.

Dohodu predĺžili druhýkrát

Ukrajina, Turecko a Organizácia Spojených národov presadzovali predĺženie dohody o 120 dní, ale Rusko ju chcelo predĺžiť len o 60 dní.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ide o druhé predĺženie dohody, ktorú Ukrajina a Rusko separátne podpísali s OSN a Tureckom a umožňuje export potravín z ukrajinských čiernomorských prístavov. Rusko sa však sťažuje, že dodávky jeho umelých hnojív sa nedostávajú na globálne trhy.

Rusko na krátko odstúpilo

Dohoda o exporte obilia umožnila vývoz 24 miliónov ton ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov, pričom 55 percent týchto dodávok smeruje do rozvojových krajín, uviedla OSN.

Rusko od dohody na krátke obdobie odstúpilo vlani v novembri, ale potom sa k nej opäť pripojilo.

Viac k témam: obilie, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Dohoda o exporte obilia sa predĺžila. Ukrajinská strana tvrdí, že je to na dlhšie ako chcelo Rusko © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -