Dôjde k zmene ústavy a s dohodou bývalých koaličných strán bude podľa Hegera súhlasiť aj Čaputová

0

24.1.2023 Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) po nedeľňajšom rokovaní s bývalými koaličnými partnermi pre médiá uviedol, že predčasné parlamentné voľby sa budú konať 30. septembra.

„Zároveň padla dohoda na pozmeňujúcom návrhu, ktorý bude schválený hneď po prerokovaní v utorok 24. januára, keď sa o zmene ústavného zákona bude rokovať. Dohoda jasne hovorí o tom, že dôjde k zmene Ústavy SR tak, aby uznesením mohlo byť skrátené volebné obdobie,“ tvrdí Heger.

Zmena volebného systému

Dodal, že súčasťou pozmeňujúceho návrhu, ktorý predložia bývalí členovia koalície, bude, že k zmene volebného systému bude môcť dôjsť len so súhlasom 90 poslancov.

Strana Za ľudí však predloží návrh, ktorý by mal zahŕňať zakotvenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu do Ústavy SR, o ktorom sa bude hlasovať samostatne.

Hegerov telefonát s Kollárom

Na nedeľňajšom rokovaní nebol prítomný predseda Sme rodina Boris Kollár, ani žiaden iný zástupca jeho hnutia. Heger uviedol, že s Kollárom telefonoval a súhlasil s dohodou.

„Klub hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), hnutia Sme rodina, strany Sloboda a Solidarita a taktiež Občiansko-demokratická platforma v hnutí OĽaNO podporia takúto zmenu,“ povedal premiér a dodal, že rokovania sú na konci.

Heger ďalej dodal, že prezidentka Zuzana Čaputová s ich dohodou bude súhlasiť.

Viac k témam: Pád menšinovej vlády Eduarda Hegera, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Predseda hnutia Sme rodina, Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Dôjde k zmene ústavy a s dohodou bývalých koaličných strán bude podľa Hegera súhlasiť aj Čaputová © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -