Demokrati v Kongrese zverejnili daňové priznania Donalda Trumpa, ten ich ako prezident nechcel zverejniť

0

2.1.2023 Demokrati v americkom Kongrese v piatok zverejnili daňové priznania bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa za šesť rokov. Ide o daňové priznania za roky 2015 až 2020.

Priznania zverejnili tak, aby neobsahovali citlivé osobné informácie, napríklad číslo sociálnej poistky a čísla bankových účtov.

Demokrati vo výbore Kongresu pre dane argumentovali tým, že nemôže byť ohrozená transparentnosť a vláda zákona, ale republikáni tvrdili, že zverejnenie daňových priznaní vytvorí nebezpečný precedens podkopávajúci ochranu súkromia.

Viedol právny boj

Trump nezverejnil svoje daňové priznania, keď sa uchádzal o funkciu prezidenta. V období, keď bol šéfom Bieleho domu, viedol právny boj za to, aby ich nemusel zverejniť.

Najvyšší súd USA však minulý mesiac odmietol vydať príkaz, že ministerstvo financií ich nemôže vydať výboru Kongresu pre dane.

Minulotýždňová správa kongresového výboru pre dane ukázala, že Trump v roku 2015 zaplatil federálne dane z príjmov v sume 641 931 dolárov.

V rokoch 2016 a 2017 zaplatil dane v sume 750 dolárov, v roku 2018 takmer milión dolárov, v nasledujúcom roku 133 445 dolárov a v roku 2020 mal nulové federálne dane z príjmov.

Trump narušil trend

Každý šéf Bieleho domu od obdobia, v ktorom bol prezidentom Richard Nixon, dobrovoľne zverejnil aspoň zhrnutie informácií o svojom platení daní.

Trump tento trend narušil ako kandidát na post prezidenta aj ako šéf Bieleho domu a opakovane tvrdil, že sa uskutočňuje audit jeho daní a jeho daňové priznania nie je možné zverejniť.

Viac k témam: Daňové priznanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Demokrati v Kongrese zverejnili daňové priznania Donalda Trumpa, ten ich ako prezident nechcel zverejniť © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -