Nerozlišujúce bombové útoky, zabíjanie a únosy. Ukrajina vyšetruje takmer 60-tisíc ruských vojnových zločinov

0

2.1.2023 Desať mesiacov od vypuknutia vojny na Ukrajine drvivé množstvo dôkazov ukazuje, že ruské sily viedli totálnu vojnu bez ohľadu na medzinárodné zákony upravujúce zaobchádzanie s civilistami a správanie sa na bojisku.

Ruské vojnové zločiny

Ukrajina vyšetruje viac ako 58-tisíc potenciálnych ruských vojnových zločinov, medzi nimi zabíjanie, únosy, nerozlišujúce bombové útoky či sexuálne útoky. Táto rozsiahla dokumentácia však naráža na tvrdú realitu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Hoci úrady nazhromaždili ohromujúce množstvo dôkazov, je nepravdepodobné, že by v dohľadnom čase zatkli väčšinu z tých, ktorí stlačili spúšť alebo zasadili úder, nehovoriac o veliteľoch, ktorí vydávali rozkazy a politických vodcov, ktorí povolili útoky.

Útoky na školy a civilistov

Ukrajina od marca označila za podozrivých viac ako 600 Rusov, z ktorých mnohí sú vysokopostavení politickí a vojenskí predstavitelia, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua, ale zatiaľ tí najmocnejší nepadli do ukrajinskej väzby.

Medzi zdokumentovanými zločinmi Ruska, ktoré zrejme porušujú vojnové zákony, je taktiež 93 útokov na školy, 36 útokov, pri ktorých boli zabité deti, a viac ako 200 priamych útokov na civilistov, vrátane mučenia, únosov a zabíjania civilistov, a znesvätenie mŕtvych tiel.

Medzi ciele Ruska patria kostoly, kultúrne centrá, nemocnice, potravinové zariadenia a elektrická infraštruktúra. Rusko používalo kazetové bomby a iné nerozlišujúce zbrane v obytných štvrtiach a dopúšťalo sa útokov na budovy, v ktorých sídlia civilisti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok, Vojnový zločin
Zdroj: Webnoviny.sk – Nerozlišujúce bombové útoky, zabíjanie a únosy. Ukrajina vyšetruje takmer 60-tisíc ruských vojnových zločinov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -