Slovenskí vojaci sa v budúcom roku zúčastnia takmer stovky cvičení, väčšina z nich prebehne v zahraničí

0

1.1.2023 Slovenskí vojaci sa aj v nasledujúcom roku zúčastnia vojenských cvičení na území Slovenska aj v zahraničí. Rozhodla o tom vláda SR na štvrtkovom rokovaní.

Cieľom je zvýšenie komplexnej pripravenosti a zručností ozbrojených síl SR s prioritným dôrazom na výmenu skúseností v medzinárodnom meradle.

Súčasťou budú presuny vojakov

Zároveň budú na našom území prítomné zahraničné ozbrojené sily na vojenských cvičeniach, súčasťou bude aj prechod zahraničných ozbrojených síl cez územie SR.

Z materiálu Ministerstva obrany SR vyplýva, že v prvom polroku 2023 sa bude konať 29 cvičení na území Slovenska a 69 cvičení mimo územia Slovenskej republiky.

V marci a apríli sa príslušníci Pozemných síl Ozbrojených síl (OS) SR zúčastnia na cvičení Slovenský štít 2023 alebo multilaterálneho cvičenia Toxic Lance 2023.

Vzdušné sily OS SR čaká vo februári cvičenie v rámci Tatra Freedom 01/2023 OPS a cvičenie Tatra Freedom 02/2023 Full Scale v apríli. Sily pre špeciálne operácie OS SR čaká napríklad cvičenie Combined Effort 2023 v máji a v júni.

Prebehnú aj chemické cvičenia

Na našom území prebehnú tiež bilaterálne a multilaterálne cvičenia s toxickými chemickými látkami, ktoré budú prebiehať vo februári, v marci a v máji.

Slovenskí vojaci sa v máji a v apríli zúčastnia cvičenia pozemných síl Combined Resolve XVIII v Nemecku, a tiež od februára do apríla na medzinárodnom cvičení Dynamic Front 2023.

Vzdušné sily budú mať výcvik v Holandsku v rámci marcového cvičenia Joint Project Optic Windmill a v Maďarsku v rámci cvičenia Black Swan 2023 v mesiacoch apríl a jún.

Sily pre špeciálne operácie čakajú viaceré medzinárodné výcviky v Poľsku, Rakúsku, Rumunsku, Maďarsku alebo v Grécku. V prvom polroku 2023 sa uskutočnia aj výcviky Vojenskej polície v Poľsku, Gruzínsku, Chorvátsku a v Česku.

Viac k témam: Vojenské cvičenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí vojaci sa v budúcom roku zúčastnia takmer stovky cvičení, väčšina z nich prebehne v zahraničí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -