Ruský útok bol jedným z najmasívnejších od začiatku vojny, Podoľak očakáva ďalšie „návrhy mierotvorcov“

0

31.12.2022
aktualizované 29. decembra 2022, 14:20

Najnovšia vlna ruských raketových útokov, ktorá vo štvrtok otriasla mestami a dedinami naprieč Ukrajinou, bola jedna z „najmasívnejších“ od začiatku vojny. Ako referuje spravodajský web CNN, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

„Ruskí teroristi si ponechali jeden z najmasovejších raketových útokov od začiatku rozsiahlej invázie na posledné dni roka. Snívajú o tom, že Ukrajinci budú oslavovať Nový rok v tme a chlade. Ale nedokážu poraziť ukrajinský ľud,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Útoky na kritickú infraštruktúru

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka vo štvrtok ráno Rusko na Ukrajinu vypálilo viac ako 120 striel. Informuje o tom portál The Guardian.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zlý ruský svet na Ukrajinu vypálil 120+ striel s cieľom zničiť kritickú infraštruktúru a masovo zabíjať civilistov,“ napísal prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter a reagujúc na nedávne vyjadrenia z Ruska o tom, čo všetko by bolo potrebné na mierové urovnanie konfliktu, sarkasticky dodal, že očakávajú „ďalšie návrhy od ‘mierotvorcov’ o ‘mierovom urovnaní’ a ‘bezpečnostných zárukách pre Ruskú federáciu’ a nevhodnosti provokácií”.

29.12.22. 120+ missiles over ?? launched by the “evil Russian world” to destroy critical infrastructure & kill civilians en masse. We’re waiting for further proposals from “peacekeepers” about “peaceful settlement”, “security guarantees for RF” & undesirability of provocations.— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) December 29, 2022

Väčšinu striel sa podarilo zostreliť

Ukrajinská protivzdušná obrana vraj zostrelila väčšinu striel s plochou dráhou letu, ktoré na Ukrajinu vo štvrtok odpálilo Rusko. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že podľa predbežných dát ruské sily vypálili dovedna 69 striel a 54 z nich zostrelili. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

„Nepriateľ sa uchyľuje k jeho raketovému teroru voči mierumilovným občanom Ukrajiny. Dnes ráno agresor odpálil riadené strely zo vzduchu a mora, protilietadlové riadené strely na protivzdušné raketové systémy S-300 v zariadeniach energetickej infraštruktúry našej krajiny,“ napísal generál.

Zostrelili aj iránske drony

Ukrajinské letectvo neskôr opísalo „masívne bombardovanie“ rakiet a samovražedných dronov počas štvrtkového ruského útoku, pričom potvrdilo Zalužného počty. V noci protilietadlová obrana podľa vzdušných síl zničila smerom na východ 11 dronov Šáhid-131 a 136.

Ráno zase Rusko zaútočilo strelami Ch-101 a Ch-555 z bombardérov z Volgodonského okresu a severnej oblasti Kaspického mora, ako aj riadenými strelami Kalibr z lodí v Čiernom mori. Okrem toho ukrajinské letectvo eviduje šesť útokov strelami Ch-22 a Ch-32 a dve odpálenia protiradarových rakiet Ch-31P.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Štvrtkový útok je ďalším zo série ruských útokov na kľúčovú infraštruktúru naprieč Ukrajinou. Moskva podobné útoky spúšťa každý týždeň už od októbra.

Viac k témam: Drony, Kritická infraštruktúra, Letecký útok, Mierové rokovania, Protivzdušná obrana, rusko-ukrajinský konflikt, Šáhid-136
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruský útok bol jedným z najmasívnejších od začiatku vojny, Podoľak očakáva ďalšie „návrhy mierotvorcov“ © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -