Aliancia liberálov a demokratov pre Európu prijala rezolúciu ako reakciu na teroristický útok na Zámockej (foto)

0

5.12.2022 Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) na konferencii v Bratislave prijala Rezolúciu o zaručení rovných práv pre LGBTIQ+ ľudí po celej Európe. Upozorňuje na nerovnosť právneho postavenia LGBTIQ+ ľudí v Európe a vyzýva konať aj inštitúcie Európskej únie. Navrhovateľom rezolúcie bolo hnutie Progresívne Slovensko (PS).

Je reakciou na nedávny teroristický útok a vraždu Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha v Bratislave. Účastníci a účastníčky konferencie si spoločne uctili ich pamiatku aj pred barom Tepláreň na Zámockej ulici, kde sa tragédia odohrala.

Plaváková a Šimečka získali ocenenie

„Voláme po uznaní existencie párov rovnakého pohlavia a dúhových rodín a po zabezpečení ich slobody, bezpečia a rovnosti. Je potrebné odsúdiť všetky formy anti-LGBTIQ+ rétoriky a nenávistné prejavy, ktoré rozširujú politické a iné osobnosti verejného života,” vyzvali podpredsedníčka PS Lucia Plaváková a zahraničná tajomníčka PS Beáta Jurík.

Podľa rezolúcie je potrebné predchádzať aj násiliu namierenému proti LGBTIQ+ ľuďom, akým je nútená sterilizácia či zločiny z nenávisti. Plaváková a šéf PS Michal Šimečka si na konferencii prevzali ocenenie za podporu rozmanitosti v politike od Rainbow Platform a Alliance of Her.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Rezolúcia o konaní v oblasti inflácie

Progresívne Slovensko navrhlo aj Rezolúciu o konaní v oblasti inflácie, ktorej obsah prerokujú na najbližšej konferencii ALDE.

Rezolúcia poukazuje na súčasnú infláciu a problémy, ktorým Európa v poslednej dobe čelí – pandémia COVIDU-19, ruská agresia na Ukrajine či energetická kríza. Zároveň volá po vyššom využití eurofondov a špeciálnej pozornosti na najohrozenejšie domácnosti.

„Bezodkladne musia byť prijaté cielené opatrenia na pomoc občanom Európskej únie, zároveň je potrebné zamerať sa na dlhodobé riešenia a investície do energetických zásob,” zdôraznil ekonomický expert PS Štefan Kišš.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Streľba na Zámockej ulici v Bratislave (fotografie)

Viac k témam: Eurofondy, Inflácia, LGBTQI+, Práva LGBT ľudí, rezolúcia, Streľba na Zámockej ulici v Bratislave, Teroristický útok, Vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Aliancia liberálov a demokratov pre Európu prijala rezolúciu ako reakciu na teroristický útok na Zámockej (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -