Ukrajina musí dostať šancu ukotviť sa v štruktúrach slobodných krajín Západu, vyhlásil Káčer

0

5.12.2022 Naším hlavným záujmom je ukončenie ruskej agresie proti Ukrajine bez obmedzenia jej nezávislosti, suverenity či územnej celistvosti. Skonštatoval to v sobotu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer po stretnutí so šéfom diplomacie Českej republiky Janom Lipavským a spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexandrom Schallenbergom.

Situácia na Ukrajine

Rokovanie šéfov diplomacií krajín Slavkovského formátu (S3) sa konalo v Château Béla v Belej v okrese Nové Zámky. Hlavnými témami stretnutia bola aktuálna situácia na Ukrajine a pokračovanie pomoci Kyjevu, dianie v regióne západného Balkánu, právny štát, ale tiež regionálna spolupráca v strednej Európe, migrácia či budúcnosť Európskej únie (EÚ).

Ukrajina, ktorej budeme naďalej poskytovať všestrannú pomoc a podporu, musí zároveň dostať reálnu šancu geopoliticky sa ukotviť v štruktúrach slobodných krajín politického Západu,“ uviedol Káčer s tým, že všetko musí ísť ruka v ruke s povojnovou obnovou Ukrajiny.

Dodržiavať pravidlá rovnako

V otázke migrácie sa ministri zhodli na nevyhnutnosti spoločného hľadania efektívnych európskych riešení. Rešpektovanie základných demokratických hodnôt je podľa nich esenciou fungovania Európskej únie a všetky členské štáty musia pravidlá dodržiavať rovnako.

Dvojitý meter či úľavy pri porušeniach princípov právneho štátu sa nesmú tolerovať. Na druhej strane, ak nejaké nezhody vzniknú, je potrebné ich riešiť predovšetkým dialógom vedúcim k vzájomnému porozumeniu,“ povedal Káčer s dodatkom, že ak sa táto cesta ukáže ako neúčinná, v takom prípade musí EÚ podľa práva konať.

Ocenil vzťahy

Šéf slovenskej diplomacie súčasne ocenil dobré susedské vzťahy a spoluprácu v rámci Slavkovského formátu, ktorý prináša pridanú hodnotu obyvateľom a posilňuje regionálny hlas aj pri globálnych zahraničnopolitických témach. Preto chce zoskupenie S3 hľadať spoločné témy aj s partnermi mimo strednej Európy.

Viac k témam: Medzinárodná spolupráca, migračná kríza, Rokovanie, rusko-ukrajinský konflikt, Západný Balkán
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina musí dostať šancu ukotviť sa v štruktúrach slobodných krajín Západu, vyhlásil Káčer © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -