Referendum o predčasných voľbách je podľa Šimečku len Ficova kampaň, za najbližšieho partnera považuje SaS

0

5.12.2022 Z parlamentných politických subjektov stranu Sloboda a Solidarita (SaS) považuje podpredseda Európskeho parlamentu a predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka za najbližšieho partnera. Uviedol to v diskusnej relácii Karty na stôl týždenníka Plus 7 dní.

Sloboda a ľudské práva

Máme podobné názory na to, čo znamená sloboda a ľudské práva. Samozrejme, sú veci, v ktorých sa nezhodneme, to sa týka napríklad boja s klimatickou zmenou,” tvrdí Šimečka.

Dodal, že SaS tento boj nevníma tak urgentne ako PS.

Z Európskeho parlamentu mám skúsenosť, že nikdy nebudú s vami všetci súhlasiť, ale musíte sa vedieť dohodnúť tam, kde sú názorové prieniky,” dodal.

Spolupráca fungovala veľmi dobre

Spolupráca so stranou SaS v komunálnych a regionálnych voľbách, najmä v Bratislave, fungovala podľa Šimečku veľmi dobre.

Vďaka nej sme získali víťazstvo v Bratislavskom kraji, čo považujem za dobrý základ a nádej, ako by mohla spolupráca dvoch strán, ktoré sú rozdielne, ale majú k sebe blízko, fungovať aj v národnej politike,” myslí si predseda PS.

V relácii Šimečka tiež uviedol, že hnutie PS nemá ako ovplyvniť predčasné parlamentné voľby.

V NR SR máme jedného poslanca (Tomáš Valášek, pozn. SITA), inak sme mimoparlamentná strana. To, či budú, alebo nebudú predčasné voľby, majú v rukách kľúčoví hráči súčasnej koalície, či už Igor Matovič (OĽaNO), alebo Boris Kollár (Sme rodina), ale aj SaS a niektoré opozičné strany,” myslí si Šimečka.

Ficova kampaň

Podľa predsedu PS je však hnutie pripravené na predčasné voľby i na regulárne voľby.

Pre nás je úlohou pripraviť stranu a program na dobu po Igorovi Matovičovi. My nechceme byť denno-denne ponorení v tom, čo sa deje v parlamente, do všetkých hier či chaosu,” zdôraznil Šimečka.

Referendum o predčasných voľbách, ktoré prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila na základe petície občanov na sobotu 21. januára 2023, má podľa predsedu PS len jeden cieľ, a to je kampaň Roberta Fica (Smer-SD).

Má obavu, že pôjde do basy, má obavu z toho, že stratí vplyv. A toto je spôsob, akým mobilizuje a podľa mňa aj klame svojich voličov. Nebudem sa na ňom zúčastňovať,” dodal.

Demokratický nástroj

Taktiež tvrdí, že od referenda nebudú ľudí proaktívne odrádzať, pretože to je demokratický, legitímny nástroj.

Pokiaľ ide o obsah referendovej otázky, pripadá mi to ako vykopávanie otvorených dverí. V parlamente je predložená novela zákona, ktorou by bolo možné dosiahnuť, aby sa Národná rada SR ústavnou väčšinou sama rozpustila. Budeme ju podporovať, myslím si, že je správne, keď sa nájde 90 poslancov, ktorí chcú skrátiť volebné obdobie, aby tam tá možnosť bola,” zdôraznil Šimečka.

Šéf PS zároveň dodal, že nemá problém s tým, že štát bude financovať referendum.

Demokracia niečo stojí, to je ich sväté právo a moje právo je na ňom sa nezúčastniť,” uzavrel.

Viac k témam: politická kampaň, Predčasné voľby, Referendum o predčasných voľbách, Spolupráca
Zdroj: Webnoviny.sk – Referendum o predčasných voľbách je podľa Šimečku len Ficova kampaň, za najbližšieho partnera považuje SaS © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -