Ukrajinské veľvyslanectvá dostali „krvavé balíčky“ s kusmi zvierat, podozrivé zásielky hlásila aj Praha a Brno

0

5.12.2022
aktualizované 2. decembra 2022, 16:16

Niekoľko ukrajinských veľvyslanectiev a konzulátov dostalo v ostatných dňoch podozrivé balíky. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko na sociálnej sieti Facebook uviedol, že tieto „krvavé balíčky“ obsahovali zvieracie oči a oni „preskúmavajú význam tohto odkazu“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Balíky nasiaknuté tekutinou s „výraznou farbou“ dostali ambasády v Maďarsku, Holandsku, Poľsku, Chorvátsku a Taliansku, ale aj generálne konzuláty v Neapole a Krakove.

Podozrivá zásielka v Brne a Prahe

Podozrivú zásielku na ukrajinskom konzuláte riešila v piatok aj polícia v Brne a neskôr aj v Prahe, pričom v oboch prípadoch uviedla, že v nich bolo živočíšne tkanivo.

Hovorca polície vo Varšave potvrdil, že vo štvrtok dostal tamojší konzulát balíček, ktorý vyvolal obavy zamestnancov, balíček na veľvyslanectve v hlavnom meste však nevedel potvrdiť.

Listové bomby v Španielsku

Podozrivé balíčky dostali ambasády po tom, ako sa v Španielsku v posledných dňoch podarilo zachytiť viacero listových bômb. Jedna z nich, ktorá prišla na ukrajinské veľvyslanectvo, vybuchla a ľahko zranila zamestnanca.

Ďalšie doručili na americké veľvyslanectvo, vojenskú leteckú základňu, ministerstvo obrany, zbrojovke, ktorá zásobuje Ukrajinu, a premiérovi Pedrovi Sánchezovi.

Kampaň teroru a zastrašovania

Okrem podozrivých balíkov ukrajinská diplomacia rieši aj iné incidenty. Vstup do sídla ukrajinského vyslanca vo Vatikáne zvandalizovali a ambasáda v Kazachstane zas dostala varovanie pred útokom výbušninami, čo sa nepotvrdilo, uviedol Nikolenko.

Všetky ukrajinské veľvyslanectvá a konzuláty posilnili bezpečnostné opatrenia. Minister zahraničia Dmytro Kuleba sa podľa Nikolenka vyjadril, že majú „dôvod veriť, že sa odohráva dobre naplánovaná kampaň teroru a zastrašovania ukrajinských veľvyslanectiev a konzulátov“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Podozrivá zásielka, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinský veľvyslanec, Výbuch bomby
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajinské veľvyslanectvá dostali „krvavé balíčky“ s kusmi zvierat, podozrivé zásielky hlásila aj Praha a Brno © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -