Imrecze prehovoril o vplyve Brhela na Kažimíra, v kauze Mýtnik vypovedal aj Suchoba a opísal odovzdávanie peňazí

0

2.12.2022
aktualizované 30. novembra 2022, 16:17

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici pokračuje výsluch spolupracujúceho svedka – bývalého prezidenta Finančnej správy (FS) Františka Imreczeho, ktorý usvedčuje obžalovaných v korupčnej kauze Mýtnik.

Na súd sa dostavil aj ďalší spolupracujúci svedok podnikateľ Michal Suchoba, ktorý tiež vypovedal. Súd ho začal vypočúvať až po ukončení výsluchu Imreczeho, ktorému kládli otázky obhajcovia obžalovaných.

Vplyv Brhela na Kažimíra

“Bez vplyvu Jozefa Brhela staršieho na Petra Kažimíra (vtedajší minister financií, pozn. redakcie SITA) a bez toho, aby sa Jozef Brhel starší so Suchobom dohodol na tom, že Suchoba musí umožniť Jozefovi Brhelovi vstup do spoločnosti Alexis, by k žiadnemu dodaniu systémov od firmy Alexis nedošlo. Keďže tento vplyv sa podaril, tak sa to podarilo obstarať vo vyhradenom režime a všetko bolo zrealizované štandardne aj s finančnou kontrolou,” uviedol na jednu z otázok obhajcu Imrecze.

Podľa Imreczeho vždy prebiehali vecné cenové rokovania s dodávateľom aj s ministerstvom financií, a v tom čase považoval cenu za dodané systémy za obvyklú.

„Dohodnutú cenu za človekodeň považujem za normálnu, resp. bežnú. Táto cena bola nižšia ako cena u iných lokálnych dodávateľov,“ povedal Imrecze s tým, že marža dodávateľov sa tom čase pohybovala na úrovni 30 až 35 percent.

Dodané systémy neboli predražené

Na to, že dodané systémy neboli predražené poukázal aj obžalovaný Jozef Brhel starší a Jozef Brhel mladší dodal, že svedok ho ani raz nespomenul v súvislosti so skutkom, v ktorom je obžalovaný.

„Ja som sa zaoberal uplatneniu licencií v zahraničí a na Slovensku som sa tomu nevenoval,“ dodal Jozef Brhel mladší.

„Nesúhlasím s tým, že svedok do reálneho deja vnáša vymyslené príbehy,“ konštatoval obžalovaný bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc s tým, že v priebehu ďalšieho dokazovania sa pravda ukáže.

Suchoba potvrdil slová prvého svedka

Po množstve otázok na prvého svedka začal pred senátom vypovedať ďalší kajúcnik Suchoba, ktorý žije od roku 2019 aj s rodinou v Spojených arabských emirátoch, pričom dôvodom je podľa neho biznis. Svedok v spontánnej výpovedi popisuje, že s Imreczem sa pred jeho nástupom na FS v roku 2012 poznal už 15 rokov z IT sektora, kde sa pohybovali.

Zoznámil ma so svojím nominantom Danielom Čechom, s ktorým sme komunikovali a ponúkali sme naše informačné systémy od mojej spoločnosti Allexis,“ uviedol Suchoba s tým, že prvý dodaný systém bol Alladin – colná a daňová kontrola, ktorý mal automatizovať výkon kontroly colníkov, daňových kontrolórov v rámci miestneho zisťovania.

Vo výpovedi Suchoba potvrdzuje slová prvého svedka, ktorý vypovedal, že Kažimír mal výhrady k Suchobovi a odkázal ho na Jozefa Brhela staršieho, ktorý mal mať riešenie.

Peniaze v krabici od vína

Nová éra fungovania jeho spoločnosti sa podľa Suchobu začala po dohode s Jozefom Brhelom starším, keď sa nakoniec dohodli na rozdelení podielu vo firme Allexis v pomere 50 na 50.

„Od Jozefa B. som za tento podiel nedostal žiadne peniaze,“ dodal svedok. Vypovedal aj o tom, že prostredníctvom obžalovaného Miroslava Slahučku si Kažimír od neho vypýtal päť percent, ale nakoniec súhlasil so sumou 150-tisíc eur. Popísal aj stretnutia s obžalovaným Radkom Kurucom, kde mu na druhom z nich doniesol 60-tisíc eur v krabici od vína.

„Prešli sme si celú situáciu, aby sa eKasa presadila, aby sme presvedčili Kažimíra a podobne,“ doplnil Suchoba, ktorý tiež popísal založenie skupiny firiem Allexis v zahraničí obžalovaným Martinom Bahledom. Svedok popísal aj odovzdávanie peňazí obžalovanému Jozefovi Brhelovi staršiemu.

Ročne mu dorovnával plat

V utorok 29. novembra Imrecze popísal svoje pôsobenie v čele FS, jeho úlohu pri presadzovaní riešení od firmy Alexis podnikateľa Michala Suchobu. Podrobne opisoval aj rolu Jozefa Brhela staršieho, ktorý mu na ročnej báze dorovnával plat sumou 200-tisíc eur ročne v hotovosti.

Podľa Jozefa Brhela mladšieho sa týmto svedkom nedá veriť, lebo sami mali byť hlavami organizovanej zločineckej skupiny, ktorí ukradli Slovenskej republike 18 miliónov eur v kauze Daniari.

Trvajú na svojej nevine

Obžalobe v tomto prípade čelí okrem podnikateľa Jozefa Brhela aj jeho syn Jozef, bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, bývalý predstaviteľ finančnej správy Milan Grega, podnikateľ Miroslav Slahučka a právnik Martin Bahleda.

Hlavný obžalovaný podnikateľ Jozef Brhel a obžalovaný právnik Martin Bahleda vypovedali, že skutky nespáchali. Po spontánnych výpovediach odmietli odpovedať na otázky s tým, že otázky zodpovedia až po vypočutí svedkov. Obžalovaný podnikateľ Miroslav Slahučka odmietol vypovedať úplne a u všetkých troch sa čítali ich výpovede z prípravného konania.

Viac ako 45-miliónová škoda

Prokurátor v rámci prvého pojednávacieho dňa v pondelok 10. októbra prečítal obžalobu na šesť osôb obžalovaných z piatich skutkov. Ide v nich o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti alebo o zločin prijímania úplatku.

“Škoda bola vyčíslená počas dokazovania, ktoré sa vykonalo počas vyšetrovania. V tom prvom skutku predstavuje sumu viac ako 45 miliónov eur,” uviedol prokurátor po prečítaní obžaloby.

Bývalé funkcionárky Finančného riaditeľstva už poznajú svoj trest, súd ich uznal vinné z prijímania úplatkov

Predmetom obžaloby podanej už vo februári tohto roku je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít. S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty. Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou.

V rámci policajných akcií Mýtnik I až III boli obvinení napríklad podnikatelia Brhel, Miroslav V., Michal Suchoba, ďalej bývalý prezident finančnej správy František Imrecze, jeho nástupkyňa Lenka Wittenbergerová alebo bývalý štátny tajomník ministerstva financií Kuruc. Obvinenia sa týkajú korupcie pri verejných obstarávaniach na Finančnej správe SR alebo ministerstve financií alebo ovplyvňovaní legislatívnych procesov.

Viac k témam: Akcia “Mýtnik”, kauza Daniari, Korupcia, Neoprávnené odpočty DPH, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Imrecze prehovoril o vplyve Brhela na Kažimíra, v kauze Mýtnik vypovedal aj Suchoba a opísal odovzdávanie peňazí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -