Finančná správa počas akcie „Plavec“ rozložila jednu z najväčších nelegálnych výrobní cigariet (video)

0

29.11.2022
aktualizované 28. novembra 2022, 10:55

Finančnej správe sa pri akcii s krycím názvom Plavec podarilo na východe Slovenska rozložiť organizovanú skupinu nelegálnych výrobcov cigariet.

Z doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že škoda je 6,2 milióna eur. Z hľadiska výšky škody tak ide o väčšiu akciu, než minuloročnú akciu Čierny panter, kde škoda na spotrebnej dani dosiahla hodnotu 5,8 milióna eur.

Na tlačovom brífingu to uviedol prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka. Doplnil, že ide o najväčší zásah proti tejto trestnej činnosti od roku 2018.

Výrobňa v areáli farmy

Podľa Žežulku išlo o veľkú výrobňu cigariet, ktorá by pri nepretržitej prevádzke bola schopná vyprodukovať za jeden pracovný deň približne 1,3 milióna cigariet. Bol to areál hydinovej farmy. K majiteľovi a nájomcovi daného areálu podľa Žežulku momentálne nemôžu poskytovať žiadne ďalšie informácie, keďže vyšetrovanie stále prebieha. Vyrobené cigarety by skončili na slovenskom trhu, i na trhu Európskej únie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Páchatelia boli zo zahraničia

Finančná správa pri zásahu zaistila temer 24 miliónov kusov cigariet a 32 ton tabaku určeného na výrobu cigariet. Pri zásahu zaistili 17 osôb, ktoré obsluhovali linku, a tiež sa im podarilo zadržať tri osoby zo stredného manažmentu. Zaisteným hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.

Prezident finančnej správy poukázal, že nešlo o obyčajných robotníkov, prinajmenšom štyria zo zaistených totiž boli profesionálni robotníci, a to v tom zmysle, že sa podieľali na výrobe nelegálnych cigariet aj v inom členskom štáte. Mali teda trestnú minulosť v tejto oblasti.

Okresný súd v Košiciach vzal všetky zaistené osoby do väzby a stíhaní sú väzobne. Linka podľa finančnej správy fungovala približne od začiatku októbra. Žežulka povedal, že kriminalisti finančnej správy začali vo veci konať už 24. októbra.

Po mesiaci a pol od začatia činnosti linky bol Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) schopný zaistiť páchateľov. Riaditeľ KÚFS Peter Grinč uviedol, že zadržaní boli rôznej národnosti. Išlo o Ukrajincov, Bielorusov, Moldavcov i Maďarov.

Kvalitný tabak z Bulharska

Grinč dodal, že akciu začali na základe operatívnych informácií, ktoré dostali ich príslušníci. Tie preverili a previedli do procesu. Tiež zdôraznil, že medzi začiatkom a koncom akcie ubehol približne mesiac. Zaistený tabak bol podľa ich zistení pomerne kvalitný a pochádzal z Bulharska.

Podľa Grinča by bežný spotrebiteľ nebol schopný rozpoznať tieto cigarety, či už vizuálne, alebo pri konzumácii. Slovensko je podľa Grinča pre falšovateľov obľúbenou destináciou.

Podľa Žežulku je veľmi pravdepodobné, že hlavní organizátori výroby cigariet sa nenachádzajú na území SR a nie sú ani slovenskí občania. Dodal, že je potrebné brať do úvahy, že takéto skupiny poväčšine pôsobia na medzinárodnej úrovni. Vyšetrovanie pokračuje.

Viac k témam: akcia Plavec, nelegálna výroba cigariet, organizovaná skupina
Zdroj: Webnoviny.sk – Finančná správa počas akcie „Plavec“ rozložila jednu z najväčších nelegálnych výrobní cigariet (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -