Požiar bytu v Prešove má dve obete, evakuovali desiatky ľudí a primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu

0

27.11.2022
aktualizované 25. novembra 17:07

Dve obete a dvoch zranených ľudí si vyžiadal nočný požiar bytového domu na Prostějovskej ulici v Prešove. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, požiar bytu na 8. poschodí výškového bytového domu na Sídlisku III bol nahlásený vo štvrtok o 22:21 na tiesňovej linke.

O tri minúty neskôr na miesto dorazili príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Z bytovky evakuovali približne 200 osôb, ktoré sa v čase požiaru nachádzali v jednotlivých bytoch. Na miesto dorazil aj hasičský evakuačný autobus.

„Hasiči po príchode na miesto odstavili prívod plynu a vody, nakoľko prasklo vodovodné potrubie. Z bezpečnostných dôvodov bola odstavená aj elektrina,” uviedol hovorca.

Mimoriadna situácia

Záchranári ošetrili ľudí, ktorí sa nadýchali dymu. „Žiaľ, vyslaní záchranári už nedokázali pomôcť dvom osobám, lekár musel konštatovať smrť. Ošetrili však ženu a muža, ktorí sa nadýchali splodín horenia. Počas transportu do nemocnice boli pri vedomí a v stabilizovanom stave,” doplnila hovorkyňa operačného strediska Záchrannej a zdravotnej služby SR Alena Krčová.

V súvislosti s tragédiou vyhlásil primátor mesta František Oľha o 23:00 mimoriadnu situáciu. Bytový dom, v ktorom sa nachádza 72 bytov, je aktuálne pre obyvateľov neprístupný.

„Vzhľadom na rozsah požiaru musí objekt skontrolovať statik. Bytovku následne musia skontrolovať zástupcovia plynární, vodární a elektrární. Avizovaný je aj príchod expertíznej skupiny, ktorá bude zisťovať príčiny požiaru. Tie zatiaľ nie sú známe,” dodal Tomek.

Dočasné náhradné ubytovanie

Ako v piatok ráno agentúru SITA informoval operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, pri požiari zasahovalo 16 príslušníkov zboru. Použitých bolo osem kusov technicky vrátane výškovej, poskytnutý bol aj evakuačný autobus. Požiar zlikvidovali o 01:36.

Príčina a rozsah škôd zatiaľ nie je určená, expert na zisťovanie príčin požiaru je na mieste udalosti. Mesto Prešov v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom zabezpečilo dočasné náhradné ubytovanie pre deväť osôb na stredoškolskom internáte na Volgogradskej ulici.

Ostatní obyvatelia si zabezpečili náhradné ubytovanie u rodinných príslušníkov a známych. „Po ukončení obhliadok bude umožnený obyvateľom koordinovaný prístup k bytom, aby si mohli prevziať svoje osobné veci. Jednotlivé byty budú sprístupnené v spolupráci s mestskou políciou,” dodal hovorca mesta.

Náhradné ubytovanie

Členovia krízového štábu mesta Prešov v piatok informovali, že obyvatelia sa do svojich bytov v tomto týždni nevrátia.

Príslušníci mestskej polície do 14:00 sprístupnili majiteľom 34 zo 72 bytov, z ktorých si mohli prevziať osobné veci. Postupne budú sprístupnené aj ďalšie byty, s výnimkou dvoch bytov na 8. a 9. poschodí, ktoré boli najviac zasiahnuté požiarom. Mesto Prešov v prípade potreby zabezpečí náhradné ubytovanie pre rodiny, ktoré o to požiadajú.

Ako uviedol primátor mesta, správcovi bytového domu sa s výnimkou dvoch bytov podarilo obnoviť kúrenie a taktiež prívod teplej a studenej vody okrem 12 bytov, ktoré boli najviac zasiahnuté požiarom. “Nemalo by teda nič zamrznúť a nemalo by dochádzať k ďalšiemu poškodzovaniu majetku obyvateľov,” skonštatoval Oľha.

Poškodenie panelov

Bytový dom však dočasne zostáva odpojený od elektrickej energie a plynu. Jednotlivé byty budú sprístupnené obyvateľom po vykonaní revízií všetkých sietí a zabezpečení poškodených panelov medzi 8. a 9. poschodím.

„Robíme všetko, čo je v našich silách, ale v bytovom dome na Prostějovskej ulici číslo 3 tento týždeň ešte nebude možné bývať. Pracujeme na tom, aby sme obyvateľom dokázali sprístupniť ich byty na bývanie v horizonte budúceho týždňa. Aktuálne však nevieme, ako dlho potrvajú všetky nevyhnutné úkony a ako rýchlo dokážeme stabilizovať strop v poškodenom byte,” uviedol primátor Prešova.

Ako dodal statik Jozef Polák, v dôsledku vysokých teplôt pri požiari došlo v bytovom dome k poškodeniu panelov v stropnej časti bytu, kde sa nachádzalo epicentrum požiaru.

„Prešli sme celú bytovku, poškodený bol iba byt. Najviac poškodené je to v kuchyni. Oheň nezasiahol iné miestnosti, čiže riešime len strop medzi 8. a 9. poschodím,“ uviedol s tým, že odporučil strop spevniť, aby sa predišlo jeho ďalšiemu poškodeniu alebo zrúteniu. „V čase požiaru tam bola teplota 700 – 800 stupňov na povrchu betónovej konštrukcie, čiže je to hraničná teplota, kde dochádza k poškodeniu betónu,” vysvetlil statik.

Pomoc z rezervného fondu

Ostatné byty podľa neho poškodené nie sú a budú sprístupnené postupne po zónach, keď to situácia dovolí. „Nemáme žiadne termíny, kedy sa tak stane. Keď sa bude púšťať, bude to po zónach, keďže boli poškodené stúpačky. Dvanásť bytov v zóne pod stúpačkou tak skoro sprístupnených nebude,” doplnil primátor Oľha.

Pred obnovením dodávok plynu musí mestská polícia postupne zabezpečiť vstup vlastníkov všetkých bytov v sprievode revízneho technika na plyn. Tí musia preveriť všetky byty dvakrát. „Príkaz krízového štábu je, že bez súhlasu revíznych technikov a bez zabezpečenia statiky budovy nedovolíme obyvateľom vrátiť sa tam bývať. Zdravie ľudí je prednejšie a nebudeme ho riskovať. Je to obrovská tragédia, ale žiadame o trpezlivosť. Všetci robia čo môžu,” skonštatoval Oľha.

Mesto v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom ubytovalo cez noc deväť ľudí. Pre staršiu imobilnú pani zabezpečili pobyt v Domove pre seniorov. Ľuďom okrem ubytovania zabezpečujú stravu a potrebné náležitosti. Mesto je pripravené v prípade potreby zabezpečiť ubytovanie aj pre ďalších ľudí. „Máme stále k dispozícii hotel Senátor. Aj keby sme mali komerčne zabezpečiť ubytovanie, tak sme na to pripravení,” uviedol Oľha s tým, že humanitárna pomoc v tomto prípade nie je potrebná.

Mesto zabezpečí potrebné prostriedky na pomoc z rezervného fondu. Vytvorený bol aj samostatný účet, z ktorého budú hradené potrebné náklady.

Viac k témam: Požiar, Primátor mesta Prešov
Zdroj: Webnoviny.sk – Požiar bytu v Prešove má dve obete, evakuovali desiatky ľudí a primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -