Nežnú revolúciu najkritickejšie hodnotia prívrženci Smeru. Ako sú na tom voliči ostatných strán?

0

18.11.2022 Názory na Nežnú revolúciu sú výrazne ovplyvnené aj politickými preferenciami. Vyplýva to z výskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), pričom zber dát realizovala agentúra Focus v dňoch 4. – 14. augusta na vzorke 1 212 respondentov vo veku nad 18 rokov.

Progresívci, SaS a KDH

Pozitívne hodnotenie má výraznú nadpolovičnú prevahu u priaznivcov strán a hnutí Progresívne Slovensko (84 %), Sloboda a Solidarita (79 %), ako aj Kresťanskodemokratické hnutie (65 %), Sme rodina (64 %) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (56 %).

Z opozičných strán Nežnú revolúciu najkritickejšie hodnotia prívrženci Smeru-SD (32 %), u ktorých je pozitívne hodnotenie zriedkavejšie ako negatívne (26 percent : 32 percentám). V porovnaní s nimi prívrženci Republiky a najmä Hlasu-SD nachádzajú na Nežnej revolúcii o čosi viac pozitívneho a menej negatívneho (Hlas-SD: 44 percent : 17 percent, Republika: 39 percent : 21 percent).

Spokojnosť s osobným životom

Ľudia s pozitívnym vzťahom k Novembru 1989 sa vyznačujú silnejšou podporou princípov liberálnej demokracie (uprednostňovanie systému parlamentnej demokracie, rešpekt k právam menšín, odmietanie autoritárskeho vodcovstva, viera v možnosť ovplyvniť prostredníctvom volieb situáciu v spoločnosti).

Je medzi nimi viac zástancov členstva SR a Európskej únii a NATO, ako aj ľudí stojacich na strane Ukrajiny brániacej sa pred ruským agresorom. Inklinujú častejšie k liberálnej orientácii. Vyznačujú sa vyššou spokojnosťou s osobným životom, ako aj lepším zdravotným stavom. Je medzi nimi významne viac zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19.

Viac k témam: 17. november, Nežná revolúcia, Prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Nežnú revolúciu najkritickejšie hodnotia prívrženci Smeru. Ako sú na tom voliči ostatných strán? © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -