Ak ide všetkým o rozvoj kraja, nie je priestor na žabomyšie vojny, vyhlásila žilinská županka Erika Jurinová

0

4.11.2022 Ak nám ide všetkým o rozvoj kraja, nie je priestor na žabomyšie vojny, ale len na spoluprácu. Na stredajšom tlačovom brífingu k výsledkom volieb do orgánov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) to povedala žilinská županka Erika Jurinová, ktorej sa podarilo obhájiť pozíciu jedinej ženy v osmičke predsedov vyšších územných celkov na Slovensku.

Stavia na spolupráci

„Vždy som stavala na spolupráci a verím, že tak, ako sme ju vedeli udržať v tomto volebnom období, rovnako sa nám bude dariť hľadať a realizovať zhodu aj naďalej v každom jednom regióne. Nikdy sme nepolitikárčili a vždy sme hľadali zhodu na tom, aby sme vedeli postupovať spoločne ďalej,” uviedla Jurinová.

Priznala, že voľby sledovala s veľkým rešpektom. „Uvedomovala som si silu svojich protikandidátov a o to vďačnejšia som za to, že budem môcť pokračovať v rozvoji vecí, ktoré sme naštartovali,” doplnila predsedníčka ŽSK.

V porovnaní s rokom 2017 bola volebná účasť v ŽSK o takmer 15 percent vyššia a presiahla hranicu 48 percent.

„Milo ma prekvapilo, že Žilinský kraj bol opäť krajom, kde prišlo k urnám najviac voličov v rámci Slovenska. Svedčí to o tom, že sa nám podarilo stratégia, ktorú sme si stanovili, aby sme čo najviac ľuďom vysvetlili fungovanie a pôsobenie krajských samospráv,” dodala Jurinová.

Nezávislí dominovali

Popri hnutí OĽaNO ju vo voľbách podporovalo aj ďalších 10 politických subjektov, vrátane koaličných partnerov Sme rodina a Za ľudí, ale aj strany Sloboda a Solidarita. Široká pravicová koalícia však získala v zastupiteľstve ŽSK len jeden poslanecký mandát.

„Ukázalo sa, že nezávislí poslanci majú v zastupiteľstve opäť prím. Verím, že sa nám podarí nájsť spoločný mód tak, ako sa nám to podarilo naprieč celým politickým spektrom aj v tomto volebnom období,” poznamenala Jurinová.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 (fotografie)

Volieb do orgánov ŽSK sa zúčastnilo 274 917 voličov. Z 249 830 platných hlasov získala Erika Jurinová 80 049 hlasov, druhý v poradí Igor Choma (Smer-SD) získal 55 571 hlasov a tretiemu v poradí Igorovi Janckulíkovi (KDH, Dobrá voľba a Umiernení, SNS) odovzdalo hlas 52 914 voličov.

Viac k témam: Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Ak ide všetkým o rozvoj kraja, nie je priestor na žabomyšie vojny, vyhlásila žilinská županka Erika Jurinová © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -