Na Gemeri pátrajú po zabudnutých umeleckých dielach z obdobia socializmu, výsledkom bude ich tlačená mapa

1

3.11.2022 Historicky prvé mapovanie umeleckých diel z obdobia socializmu v regióne Gemer sa uskutočňuje v týchto dňoch a potrvá do konca novembra.

Ako informoval hovorca Mesta kultúry Revúca 2022 Martin Pižem, do objavovania umenia sa môžu zapojiť nadšenci z radov širokej verejnosti. Mapovanie sa realizuje v mestách Revúca, Rožňava, Dobšiná, Tisovec, Hnúšťa, Jelšava a okolitých obciach.

Diela zdokumentujú a odfotia

Po umeleckých dielach môže verejnosť pátrať na námestiach, uliciach, budovách, ale aj v interiéroch škôl, úradov, obradných sál, jedální, fabrík či v iných verejných priestoroch.

Ide o sochy, plastiky, mozaiky, tapisérie, maľby, reliéfy – čokoľvek, čo ľudia objavia. „Každý, komu sa podarí nájsť alebo pozná dielo, ktoré by mohlo ujsť našej pozornosti, môže poslať jeho polohu a fotku e-mailom na adresu sochy@prepninarevucu.sk,“ vyzýva tím Mesta kultúry Revúca 2022.

Zabudnuté umelecké diela budú následne dokumentovať a fotografovať odborníci na umenie Gabriela Garlátyová a Mátyás Zagiba spoločne so študentmi z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.

Výzva pre Gemerčanov

Výsledkom spoločného snaženia bude tlačená mapa so zabudnutými respektíve málo známymi umeleckými dielami Gemera a Malohontu z obdobia socializmu, ktoré doposiaľ neboli súhrnne zmapované.

„Spoločne s Centrom architektúry vyzývame ľudí na celom Gemeri, aby nám pomohli zachovať odkaz umeleckých diel z čias socializmu vo verejnom priestore aj pre budúce generácie. Touto aktivitou chceme posilniť regionálne povedomie o umení druhej polovice 20. storočia, ktoré je už dnes vzácnosťou,“ dodala projektová manažérka Mesta kultúry Revúca 2022 Karin Kilíková s tým, že viac informácií o aktivite môže verejnosť nájsť na webovej stránke projektu Prepni na Revúcu – https://prepninarevucu.sk/program/.

Viac k témam: Socializmus, umelecké dielo
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Gemeri pátrajú po zabudnutých umeleckých dielach z obdobia socializmu, výsledkom bude ich tlačená mapa © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.