Poškodenie zelene na Tyršovom nábreží môže byť trestný čin, myslí si advokát

0

2.11.2022 V máji sa na Tyršovom nábreží v Bratislave konala súťaž koní, ktorá po sebe zanechala poškodený trávnik a zeleň. Tyršovo nábrežie je súčasťou Sadu Janka Kráľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Chýbali povolenia

Firma Be Cool s.r.o., ktorá podujatie organizovala, nemala zmluvu s mestom ani povolenie od pamiatkarov. Podľa advokáta môže takéto konanie napĺňať všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu poškodzovania a znehodnocovania kultúrnej pamiatky.

Informoval o tom na svojej webovej stránke portál BratislavaDeň. „Na základe medializovaných informácií sa prípadom už zaoberajú policajti 5. bratislavského okresu a zo strany povereného príslušníka PZ bol zabezpečený postup pred začatím trestného stíhania,” uviedol hovorca KR PZ Michal Szeiff.

Protiprávne konanie

Podľa advokáta Viktora Mlyneka takéto konanie môže napĺňať všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu poškodzovania a znehodnocovania kultúrnej pamiatky. Kto, čo aj z nedbanlivosti, poškodí, znehodnotí, alebo zničí nehnuteľnú vec, ktorá je kultúrnou pamiatkou, alebo zmarí konanie o vyhlásenie nehnuteľnej veci za kultúrnu pamiatku a spôsobí tak značnú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok, vysvetlil Mlynek.

„Stačí, že k takémuto poškodeniu, znehodnoteniu alebo zničeniu časti zelene a trávnika na Tyršovom nábreží v Sade Janka Kráľa ako národnej kultúrnej pamiatky došlo aj len nedbanlivostným konaním, čo znamená, že doposiaľ neznámy páchateľ síce nemusel vedieť, že svojím konaním môže také porušenie alebo ohrozenie spôsobiť, avšak o tom vzhľadom na okolnosti a na svoje osobné pomery vedieť mal a mohol, teda nie je potrebné preukazovať úmyselné konanie. Z uvedeného vyplýva, že v tomto konkrétnom prípade mohlo dôjsť k protiprávnemu konaniu,“ uzavrel advokát.

Advokát o poškodenom Tyršáku: Takéto konanie môže napĺňať všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu “Poškodzovanie a znehodnocovanie kultúrnej pamiatky” – Bratislavaden.sk

Viac k témam: Sad Janka Kráľa, Tyršovo nábrežie
Zdroj: Webnoviny.sk – Poškodenie zelene na Tyršovom nábreží môže byť trestný čin, myslí si advokát © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -