Trnka získal v Košickom kraji veľmi silný mandát, podľa politológa mu neuškodili ani jeho kauzy

0

2.11.2022 Vo voľbách predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) získal Rastislav Trnka veľmi silný mandát. Pre agentúru SITA to povedal politológ Alexander Onufrák z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku

Trnku volilo viac než 51 percent voličov. Na druhom mieste skončil kandidát s podporou strany Smer-SD Viliam Zahorčák.

Podľa politológa došlo v KSK k triešteniu hlasov ľavicového voličstva, medzi ním a kandidátom strany Hlas-SD Róbertom Sujom. Predpokladá, že v prípade spojenia medzi týmito stranami, prípadne vzájomnej podpory, by mohli dosiahnuť lepšiu voličskú podporu. Onufrák predpokladá, že Trnkove kauzy pravdepodobne nemali na jeho podporu väčší dosah.

Samosprávy aj región budú podľa Onufráka kontinuálne pokračovať v doterajšej politike, keďže nielen predseda KSK, ale i mnohí primátori obhájili svoje posty. Aj vo viacerých mestských častiach Košíc si zachovali svoje posty starostovia, poniektorí majú veľmi silný mandát.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 (fotografie)

Viac k témam: Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Trnka získal v Košickom kraji veľmi silný mandát, podľa politológa mu neuškodili ani jeho kauzy © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -